Articolul 1 din Legea Privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului în Republica Moldova

În sensul prezentei legi sînt utilizate următoarele noţiuni principale:

Amenajare a teritoriului - complex de activităţi pentru coordonarea politicii economice, sociale, culturale şi ecologice în conformitate cu valorile fundamentale ale societăţii luate în  ansamblu, în vederea realizării unui cadru natural şi construit armonios, care să favorizeze viaţa socială şi culturală a populaţiei.

Urbanism - cea  mai importantă componentă a amenajării teritoriului, al cărei obiect  îl constituie teritoriul  localităţilor şi  toate teritoriile necesare asigurării funcţionării şi dezvoltării acestora.

Documentaţie de urbanism şi amenajare a teritoriului - planuri de amenajare a teritoriului, planuri urbanistice şi regulamentele aferente, în care se definesc scopurile, mijloacele şi se face etapizarea acţiunilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism, se oferă soluţii pentru o dezvoltare echilibrată a teritoriilor şi localităţilor, pentru prevenirea şi eliminarea disfuncţionalităţilor.

Planuri urbanistice şi planuri de amenajare a teritoriului - totalitatea documentelor scrise şi desenate referitoare la un teritoriu definit, prin care se analizează situaţia existentă şi se stabilesc obiectivele şi măsurile în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului pe o perioadă determinată.

Prevederi cu caracter director - prevederi cuprinse în documentaţia de urbanism şi amenajare a teritoriului, care stabilesc strategia şi direcţiile principale de dezvoltare a unui teritoriu la nivel naţional, regional sau local.

Prevederi cu caracter reglementator - prevederi cuprinse în documentaţia de urbanism şi amenajare a teritoriului, inclusiv în regulamentele de urbanism, care stabilesc reglementări în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, ce se aplică efectiv în practică asupra fiecărei parcele cadastrale în parte. Ele constituie elemente de fundamentare obligatorii, necesare eliberării certificatelor de urbanism, autorizaţiilor de construire, desfiinţare, funcţionare sau schimbare a destinaţiei.

Aviz general - actul în care Guvernul, organul central de specialitate al administrației publice în domeniul amenajării teritoriului și al urbanismului  sau serviciul de arhitectură şi urbanism al autorităţii administraţiei publice locale expune rezultatele expertizei unei documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului, adică confirmă încadrarea soluţiilor prezentate în actele normative în vigoare, apreciază soluţiile tehnice şi încadrarea acestora în anumite criterii de calitate, verifică conformitatea soluţiilor prezentate cu documentaţia aprobată, care se referă la acel teritoriu, confirmă, după caz, acordul de principiu privind unele aspecte ale operaţiunilor urbanistice, prevăzute în documentaţia expertizată.

Programe de urbanism şi amenajare a teritoriului - succesiune de acţiuni, preconizate să se desfăşoare în vederea realizării unor obiective în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, aprobate de autoritatea administraţiei publice competentă.

Operaţiuni de urbanism şi amenajare a teritoriului - totalitatea acţiunilor prin care se realizează politicile autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului în conformitate cu documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului aprobate, elaborate în temeiul acestor politici.

Intravilan – teritoriul localității ale cărei hotare sînt stabilite în planul urbanistic general.

Extravilan – teritoriul în afara localității care nu intră în intravilan, însă este în limita teritoriului administrativ.

Zonă funcţională - totalitatea terenurilor pentru care, prin documentaţia de urbanism şi amenajare a teritoriului aprobată, se stabilesc funcţia dominantă şi alte funcţii permise şi se reglementează unele elemente privind modul de exercitare a acestora.

Zona centrală a localităţii - suprafaţa de teren situată în intravilanul localităţii, delimitată prin documentaţia de urbanism aprobată, ca urmare a concentrării infrastructurilor edilitare, instituţiilor publice şi serviciilor, după criterii de densitate şi calitate arhitectural-urbanistică a clădirilor. Limita zonei centrale este stabilită de autorităţile administraţiei publice locale. În  zona centrală pot fi aplicate impozite şi taxe specifice.

Funcţie urbanistică - ansamblul activităţilor specifice domeniului urbanismului şi amenajării teritoriului, care are la bază criteriul modului de folosire a terenurilor şi construcţiilor în scopul satisfacerii unora dintre necesităţile populaţiei  dintr-un anumit teritoriu. Principalele funcţii urbanistice sînt: circulaţia (terestră, aeriană, maritimă şi fluvială); locuirea; exploatarea şi prelucrarea resurselor; comerţul, cultura, învăţămîntul şi instruirea, recreerea; activităţile politice, civice, administrative, religioase; activităţile de  apărare,  de asigurare a ordinii de drept şi a securităţii  publice; salubrizarea; echiparea tehnică; asistenţa medicală; turismul.

Certificat de urbanism - act cu caracter informativ şi reglementativ, emis de autoritatea administraţiei publice locale abilitată prin lege, la cererea oricărei persoane fizice sau juridice interesate, prin care se aduc la cunoştinţa solicitantului date privind regimul juridic, economic, tehnic şi arhitectural-urbanistic de exploatare a terenurilor şi construcţiilor pentru care a fost solicitat;

Localitate – sat (comună), oraș (municipiu), organizate sub aspectul administrativ-teritorial conform legii.


Art 1 Legea Privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №835 din 17.05.1996

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului