Articolul 8 din Legea Privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil în Republica Moldova. Clasarea bunurilor culturale mobile

(1) Declanşarea procedurii de clasare a bunurilor culturale mobile se face:

a) din oficiu în cazul:

 - bunurilor culturale mobile care se află în proprietatea statului sau a unităţilor teritorial-administrative şi care sînt administrate de instituţii publice, de alte persoane juridice la care statul sau o autoritate publică este deţinător de acţiuni;

- bunurilor culturale mobile care se află în proprietatea cultelor religioase;

- bunurilor culturale mobile care fac obiectul unor vînzări prin licitaţie sau prin intermediul unui agent autorizat;

- bunurilor culturale mobile pentru care se solicită export temporar sau definitiv;

- bunurilor culturale mobile descoperite întîmplător sau în cadrul unor cercetări sistematice;

- bunurilor culturale mobile confiscate;

- bunurilor culturale mobile care au făcut obiectul unor tentative de export ilicit ori care au fost scoase ilegal din teritoriul Republicii Moldova;

- bunurilor culturale mobile din domeniul public ce urmează a fi restaurate;

- bunurilor culturale mobile care fac obiectul unei cercetări penale;

b) la solicitarea persoanelor fizice şi juridice de drept privat proprietare de bunuri culturale mobile.

(2) Clasarea bunurilor culturale mobile se efectuează în baza unui raport de expertiză întocmit de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.

(3) Organismul ştiinţific competent să hotărască clasarea bunurilor culturale mobile este Comisia naţională a muzeelor şi a colecţiilor.

(4) Hotărîrea de clasare, însoţită în mod obligatoriu de raportul de expertiză elaborat de experţi ai bunurilor culturale mobile acreditaţi de Culturii va fi semnată de preşedintele Comisiei naţionale a muzeelor şi a colecţiilor şi va fi aprobată prin ordin al ministrului culturii în termen de 3 luni din momentul declanşării procedurii de clasare.

(5) La hotărîrea de clasare se vor anexa la extras concluziile din raportul de expertiză, fişa standard a bunului cultural clasat şi fotografia alb-negru sau color, după caz.

(6) Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile eliberează pentru fiecare bun cultural clasat un certificat, care nu constituie prin sine un certificat de proprietate.

(7) Proprietarii, titularii unor alte drepturi reale şi deţinătorii cu orice titlu ai bunurilor culturale mobile pentru care s-a declanşat procedura de clasare au obligaţia de a permite examinarea bunurilor de către experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.

(8) Bunurile culturale mobile clasate pot fi preluate în custodie temporară pentru analize de laborator numai în cazuri speciale şi pentru o perioadă stabilită în normele de clasare, aprobate de Ministerul Culturii, doar cu acordul proprietarilor sau al titularilor de alte drepturi reale, în baza unui act de predare-primire, încheiat cu persoanele fizice sau juridice menţionate la alin. (7).

(9) Dreptul proprietarului de a solicita clasarea unui bun cultural mobil este imprescriptibil.

(10) Bunurile culturale mobile proprietate publică aflate în patrimoniul instituţiilor sau al organizaţiilor din subordine cu capital public ori capital public majoritar care se privatizează vor fi supuse procedurii de clasare înainte de declanşarea procedurii de privatizare.

(11) Autoritatea publică centrală sau locală care declanşează procedura de privatizare a instituţiilor sau a organizaţiilor prevăzută la alin. (10) are obligaţia de a anunţa în scris cu 30 de zile înainte Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile despre procedura de privatizare.

(12) În termen de 10 zile de la data înregistrării comunicării prevăzute la alin. (11), Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile va expertiza bunurile culturale mobile susceptibile de clasare ale instituţiei sau organizaţiei în curs de privatizare şi va declanşa procedura de clasare, după caz.

(13) Bunurile culturale mobile clasate în conformitate cu alin. (10) vor fi trecute în administrarea unei instituţii publice specializate, desemnată de Ministerul Culturii.

(14) Dacă un bun cultural mobil nu a fost clasat, procedura de clasare poate fi reluată, la cerere, după minimum 2 ani. În cazul în care au apărut noi argumente în favoarea iniţierii procedurii de clasare, acest termen poate fi redus de Ministerul Culturii prin emiterea actului administrativ corespunzător.

(15) În cazul bunurilor culturale mobile care nu au fost propuse de Comisia naţională a muzeelor şi a colecţiilor spre clasare, proprietarul sau titularul de alte drepturi asupra acestora va fi informat cu privire la concluziile raportului de expertiză, de către Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile, în termen de 30 de zile de la data finalizării expertizei.

Art 8 Legea Privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №280 din 27.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului