Articolul 5 din Legea Privind regimul articolelor pirotehnice în Republica Moldova. Categorii de articole pirotehnice

(1) Articolele pirotehnice se clasifică de către producători în funcție de destinația lor, de tipul lor de utilizare şi de nivelul lor de risc, inclusiv de nivelul lor de zgomot, după cum urmează:

            a) articole pirotehnice de divertisment;

            b) articole pirotehnice de scenă;

            c) alte articole pirotehnice.

            (2) Organismul de evaluare a conformităţii articolelor pirotehnice acreditat confirmă clasificarea în cadrul procedurilor de evaluare a conformităţii.

            (3) Articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

            a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sînt destinate utilizării în spaţii restrînse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit;

            b) categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sînt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrînse;

            c) categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sînt destinate utilizării în exterior, în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;

            d) categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel înalt de risc, care sînt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

            (4) Articolele pirotehnice de scenă se clasifică în următoarele categorii:

            a) categoria T1 – articole pirotehnice de scenă care prezintă risc scăzut;

            b) categoria T2 – articole pirotehnice de scenă destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi.

            (5) Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii:

            a) categoria P1 – articole pirotehnice altele decît articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;

            b) categoria P2 – articole pirotehnice altele decît articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi.

            (6) Conform anexei nr. 1 la Directiva 2004/57/CE a Comisiei din 23 aprilie 2004 privind identificarea articolelor pirotehnice şi a anumitor muniţii în sensul Directivei 93/15/CEE a Consiliului de armonizare a dispoziţiilor privind introducerea pe piaţă şi controlul explozibililor de uz civil, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L127/73 din 29 aprilie 2004, produsele menţionate în rubrica ONU nr. 0333, clasa 1,1G; în rubrica ONU nr. 0334, clasa 1,2 G; în rubrica ONU nr. 0335, clasa 1,3 G şi în rubrica ONU nr. 0336, clasa 1,4 G se identifică ca articole pirotehnice de divertisment.

            (7) Utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 1, 2 şi/sau 3, a articolelor pirotehnice de scenă din categoria T1 şi/sau a altor articole pirotehnice din categoria P1 nu necesită deprinderi sau cunoştinţe speciale şi se comercializează liber persoanelor fizice şi juridice.

            (8) Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 4, articolele pirotehnice de scenă din categoria T2 şi alte articole pirotehnice din categoria P2 au destinaţie profesională şi se utilizează exclusiv de către pirotehnicieni autorizaţi.


Art 5 Legea Privind regimul articolelor pirotehnice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №143 din 17.07.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului