Articolul 10 din Legea Privind sănătatea reproducerii în Republica Moldova. Inseminarea artificială cu sperma soţului sau a donatorului

(1) Procedura inseminării artificiale se poate realiza prin:

a) inseminare cu sperma soţului/partenerului;

b) inseminare cu sperma unui donator.

(2) Inseminarea artificială cu sperma soţului/partenerului se foloseşte în caz de impotenţă sau de incompatibilitate biologică între parteneri, precum şi în cazul în care sperma nu are calitatea şi cantitatea de spermatozoizi necesare fecundării.

(3) Inseminarea artificială cu spermă prelevată de la donator se efectuează în cazul infertilităţii masculine, ce nu poate fi tratată prin nici o altă metodă, sau în cazul prezenţei unor probleme genetice cu risc înalt de transmitere la făt.

(4) Cuplurile a căror infertilitate este cauzată de factorul masculin pot să beneficieze atît de donarea anonimă a spermei, cît şi de donarea neanonimă (spermă obţinută de la o rudă a soţului).

(5) Femeile solitare, de asemenea, au dreptul la procedura de inseminare cu spermă donată.

(6) Cuplurile care suferă de infertilitate și care au indicații medicale pentru procedura de reproducere asistată medical cu spermă de la donator, precum și femeile solitare care își doresc obținerea unei sarcini și nașterea unui copil pot beneficia de sperma donată de la o bancă de țesuturi și/sau de celule aflată pe teritoriul Republicii Moldova cât și în afara acesteia.

Art 10 Legea Privind sănătatea reproducerii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №138 din 15.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului