Articolul 12 din Legea Privind sănătatea reproducerii în Republica Moldova. Donarea de celule sexuale şi de embrioni

(1) Donarea de celule sexuale și de embrioni trebuie să se bazeze pe principiile consimțământului voluntar informat, confidențialității și anonimatului donatorului și al primitorului (cu excepția cazului de recoltare de la o persoană apropiată primitorului), altruismului donatorului și solidarității dintre donator și primitor.

(2) Donatori de spermă pot fi bărbații de vârstă reproductivă (nu mai mică de 18 ani și nu mai mare de 45 de ani) care, în urma examenelor medicale, a testelor biologice, genetice, a evaluării psihologice și a examenului andrologic, au fost confirmați ca fiind fizic și psihic sănătoși și ca având parametrii spermogramei normali.

(3) Donatori de oocite pot fi femeile de vârstă reproductivă (nu mai mică de 18 ani și nu mai mare de 36 de ani) care, în urma examenelor medicale, a testelor biologice, genetice, a evaluării psihologice și a examenului ginecologic, au fost confirmate ca fiind fizic și psihic sănătoase și ca având parametrii rezervei ovariene normali.

(4) Donatori de embrioni sau de oocite pentru un alt cuplu reproductiv asistat medical pot fi și pacienții programului de fertilizare in vitro care, printr-o decizie liberă și consimțământ informat, acceptă să doneze embrionii supranumerari sau oocitele supranumerare (partajarea oocitelor) ori să doneze gameții sau embrionii rămași în urma tratamentului reproductiv propriu după decizia de încheiere a propriului proiect de reproducere/paternal.

(5) Donator de gameți sau de embrioni nu poate fi o persoană care:

a) nu are capacitatea de exercițiu deplină;

b) este ținută sub arest, se află în penitenciar sau într-un centru de cazare pentru străini;

c) este supusă măsurii de izolare, de carantină ori este supusă unui tratament pentru pacienții internați;

d) este decăzută din drepturile părintești;

e) nu este capabilă să evalueze actul donării sau consecințele acestuia;

f) este spitalizată forțat.

 (6) Donarea de celule sexuale poate fi anonimă și neanonimă. Donatori neanonimi de celule sexuale pot fi rudele pacienților până la gradul 2 (pentru femeie – rudele de sex feminin, pentru bărbat – rudele de sex masculin), precum și persoanele legate de aceștia printr-o afecțiune deosebită (prieteni, amici).

(7) Comisia independentă de avizare monitorizează și controlează corectitudinea și legalitatea procedurii de donare neanonimă (neînrudite) de oocite, de asemenea autorizează donarea de oocite în situațiile prevăzute de prezentul articol.

(8) În cazul donării anonime de gameți și/sau de embrioni trebuie garantată confidențialitatea și păstrarea anonimatului donatorului și a primitorului (primitorilor) care au utilizat gameți și/sau embrioni donați pentru reproducerea asistată medical.

(9) În circumstanțe excepționale, care implică un anumit pericol pentru viața ori sănătatea copilului născut/copiilor născuți cu ajutorul tehnologiilor de reproducere asistată medical folosind gameți sau embrioni donați anonim, în conformitate cu legea procesuală penală, identitatea donatorului poate fi dezvăluită cu condiția că o astfel de dezvăluire să fie esențială pentru evitarea pericolului sau pentru atingerea scopul legal propus.

(10) Donarea de oocite de la un donator anonim trebuie să fie limitată la șase cicluri de stimulare ovariană cu prelevarea oocitelor, iar între ciclurile de donare se va face câte o pauză de minimum 3 luni.

(11) Gameții proveniți de la un donator sunt utilizați numai pentru reproducerea asistată medical a unui număr limitat de copii. Numărul maxim de copii născuți vii care au fost concepuți cu gameții unui donator anonim nu trebuie să fie mai mare decât trei. 

(12) Donatorii de celule sexuale și de embrioni nu își asumă angajamente și sunt absolviți de responsabilitate părintească fată de viitorul copil. Ei nu au dreptul să ceară dezvăluirea datelor privind copilul sau privind părinții acestuia.

(13) Criteriile medicale de selecție a donatorilor sunt stabilite de către Consiliul Național pentru Reproducerea Asistată Medical.

(14) Donarea de celule sexuale și/sau de embrioni poate fi efectuată în baza unui consimțământ benevol și va fi perfectată sub forma de acord informat, semnat de către donator (donatori), care va include:

a) scopul/scopurile pentru care celulele și/sau embrionii vor fi utilizați – în scop reproductiv, în cadrul programelor de reproducere asistată medical, pentru obținerea sarcinilor la persoanele cu probleme de fertilitate;

b) instrucțiunile specifice de distrugere, dacă celulele și/sau embrionii nu sunt folosiți în scopul pentru care s-a obținut consimțământul;

c) descrierea particularităților procedurii medicale ce urmează a fi efectuată;

d) informații privind riscurile potențiale, efectele secundare și complicațiile posibile;

e) consecințele juridice ale donării.

(15) Consimțământul/acordul pentru donarea de gameți și/sau de embrioni poate fi revocat în orice moment atâta timp cât aceștia sunt disponibili la data revocării.

(16) În cazul donării de embrioni, partenerii cuplului donator de la care provin gameții și care a generat embrionul, precum și donatorul de oocite, în cazul partajării oocitelor, trebuie să fie considerați donatori non-parteneri și trebuie să respecte criteriile generale de examinare medicală și testare pentru donarea de la non-parteneri.

(17) Se interzice utilizarea de gameți de la un donator anonim în cazul persoanelor înrudite până la gradul 3. Respectarea calității actului medical în cazul utilizării gameților de la un donator anonim este totalmente responsabilitatea strictă a prestatorului de servicii medicale public sau privat.

Art 12 Legea Privind sănătatea reproducerii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №138 din 15.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului