Articolul 13 din Legea Privind sănătatea reproducerii în Republica Moldova. Crioconservarea celulelor sexuale şi a embrionilor

(1) Persoanele care beneficiază de programe de reproducere asistată medical au dreptul la crioconservarea celulelor sexuale (spermatozoizilor, oocitelor), a embrionilor, precum și a țesuturilor reproductive masculine și feminine (țesutului testicular, țesutului ovarian) în instituția medico-sanitară publică sau privată, precum și în banca de țesuturi și/sau de celule, autorizate și acreditate pentru acest gen de activitate.

(2) În cazul bărbaților, conservarea fertilității poate fi aplicată:

a) în caz de boală și tratamente ce ar putea afecta grav calitatea spermei, pentru bărbații de vârstă reproductivă și băieții minori;

b) pentru crioconservarea spermei donatorilor sau a bărbaților care participă la programe de reproducere asistată medical;

c) în cazul reproducerii amânate, pentru bărbații de vârstă reproductivă, la cererea acestora.

(3) Crioconservarea spermei obţinute de la soţ/partener sau de la donator poate fi efectuată atât pentru inseminare artificială, cât şi pentru fertilizare in vitro.

(4) În cazul femeilor de vârstă reproductivă, conservarea fertilității poate fi aplicată:

a) înaintea unor tratamente care prevăd riscuri de pierdere a funcției reproductive;

b) în cazul reproducerii amânate, la cererea beneficiarelor.

(5) Conservarea fertilității la persoanele minore se efectuează cu consimțământul autorității tutelare sau al reprezentanților legali ai minorului, înainte de tratamentul care prevede riscuri de pierdere a funcției reproductive. 

(6) Crioconservarea embrionilor poate fi aplicată în cazul obținerii unui surplus de oocite/de embrioni în cadrul programului de fertilizare in vitro.

(7) Crioconservarea celulelor sexuale și a embrionilor se efectuează în baza consimțământului informat scris al pacientului, care conține informații privind:

a) scopul/scopurile pentru care celulele sexuale și/sau embrionii sunt utilizați (scopul reproductiv personal, donare) și toate instrucțiunile specifice de distrugere în cazul în care celulele și/sau embrionii nu sunt folosiți în scopul pentru care s-a obținut consimțământul;

b) metoda de crioconservare, date privind condițiile și termenele de păstrare a celulelor sexuale și/sau a embrionilor.

(8) În cazul în care tratamentul infertilității se efectuează cu gameți sau cu embrioni crioconservați, consimțământul soților/partenerilor pentru decongelarea acestora trebuie obținut pentru fiecare tratament.

(9) Criteriile și condițiile de crioconservare, transport și decongelare a celulelor sexuale, a embrionilor și a țesuturilor reproductive sunt stabilite de Consiliul Național pentru Reproducerea Asistată Medical.

Art 13 Legea Privind sănătatea reproducerii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №138 din 15.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului