Articolul 10 din Legea Privind statutul municipiului Chişinău în Republica Moldova. Examinarea proiectelor de decizii și adoptarea deciziilor de către consiliul municipal

(1) Proiectele de decizii sînt propuse spre examinare consiliului municipal de către consilieri şi/sau de către primarul general și se examinează dacă sînt avizate conform alin. (2) și însoțite de avizul sau raportul comisiei de specialitate a consiliului municipal. 

(2) Proiectul de decizie, semnat pe versoul fiecărei file a actului de către autor sau conducătorul subdiviziunii-autor, se avizează obligatoriu conform prevederilor Legii privind administrația publică locală și Legii nr. 317-XV din 18 iulie 2003 privind actele normative ale Guvernului și ale altor autorități ale administrației publice centrale și locale. Avizarea proiectului de decizie se confirmă prin depunerea semnăturilor pe versoul fiecărei file a actului de către conducătorul subdiviziunii de resort responsabile de domeniul la care se referă proiectul de decizie, de către conducătorul subdiviziunii sau entității vizate de proiect, conducătorul subdiviziunii juridice și viceprimarul de ramură sau primarul general, dacă viceprimarul de ramură lipsește sau dacă acesta nu are competențe delegate de primarul general. Proiectele de decizii care implică cheltuieli financiare se avizează în mod obligatoriu și de către conducătorul subdiviziunii responsabile de finanțe. 

(3) Consiliul municipal adoptă decizii cu votul majorității consilierilor prezenți la ședință, cu excepția cazurilor în care legea prevede un număr mai mare de voturi. În cazul parităţii de voturi, nu se adoptă nicio decizie, dezbaterile fiind reluate în şedinţa următoare. 

(4) Deciziile privind aprobarea bugetului municipal, administrarea bunurilor proprietate a municipiului, stabilirea cuantumului taxelor şi impozitelor locale, planificarea dezvoltării municipiului şi amenajării teritoriului, asocierea cu alte consilii, instituţii publice din ţară sau din străinătate se adoptă cu votul majorității consilierilor aleși. 

(5) Deciziile privind iniţierea revocării primarului general se adoptă cu votul a două treimi din numărul consilierilor aleşi.

(6) Consiliul municipal poate stabili adoptarea unor decizii prin vot secret sau prin vot deschis. Votul deschis poate fi exprimat prin ridicarea mâinii, prin apel nominal sau prin mijloace electronice.

(7) Deciziile consiliului municipal se semnează de președintele ședinței în cel mult 5 zile de la data desfăşurării şedinţei consiliului şi se contrasemnează de secretarul consiliului municipal. Pentru fiecare ședință, consiliul municipal desemnează un consilier care va semna decizia consiliului în cazul în care președintele ședinței se va afla în imposibilitatea de a o semna. 

(8) Dacă secretarul consiliului municipal consideră motivat că decizia consiliului este ilegală, el are dreptul să nu o contrasemneze şi să solicite consiliului reexaminarea acesteia. Decizia respectivă va fi inclusă de drept în ordinea de zi a ședinței următoare, fiind examinată cu prioritate. În cazul în care consiliul municipal își menține decizia, secretarul este obligat să o contrasemneze.

(9) Consiliul municipal dispune de ștampilă, care este păstrată de secretarul consiliului municipal și se aplică pe deciziile adoptate de consiliul municipal.


Art 10 Legea Privind statutul municipiului Chişinău în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №136 din 17.06.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului