Articolul 8-1 din Legea Privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova în Republica Moldova. Aprobarea semnării

(1) După finalizarea negocierilor se adoptă decizia cu privire la aprobarea semnării tratatului internaţional. În cazul tratatelor internaţionale care urmează a fi încheiate în numele statului, decizia se adoptă prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova, iar în cazul celorlalte tratate internaţionale – prin hotărîre de Guvern.

În cazul tratatelor internaţionale specificate la art. 11 alin. (1) și art. 13 alin. (1) lit. d), dacă textele negociate ale acestora conţin diferenţe de fond (diferenţe care ţin de obiectul de reglementare, de subiecţii, drepturile şi obligaţiile acestora) faţă de textele asupra cărora au fost iniţiate negocierile, semnarea tratatului internaţional este precedată de consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului. În acest scop, Comisiei i se prezintă solicitarea de aviz consultativ, însoţită de documentele menţionate la alin. (2) al prezentului articol.

(2) Propunerea cu privire la aprobarea semnării tratatului internaţional este prezentată Preşedintelui Republicii Moldova, în cazul tratatelor internaţionale care urmează a fi încheiate în numele statului, sau Guvernului Republicii Moldova, în cazul celorlalte tratate internaţionale, de către organul responsabil pentru încheierea tratatului, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi prin intermediul acestuia.

Propunerea include textul tratatului internaţional negociat, în limba de stat şi, după caz, în limba de referinţă convenită de părţi, nota informativă care conţine referiri la procesul şi rezultatele negocierilor, aspectele esenţiale ale tratatului care au fost modificate şi/sau completate în urma negocierilor, eventualele consecinţe de ordin politic, financiar-economic sau de altă natură pe care le implică încheierea tratatului internaţional. În cazul în care textul tratatului internaţional negociat conţine diferenţe de fond faţă de textul asupra căruia au fost iniţiate negocierile, la propunere se vor anexa avizele repetate ale ministerelor şi ale instituţiilor de resort privind oportunitatea încheierii tratatului internaţional, inclusiv avizul Ministerului Justiţiei privind compatibilitatea proiectului tratatului internaţional negociat cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova şi cu legislaţia naţională. Propunerea va conţine referiri privind nivelul şi funcţia persoanei care va semna tratatul internaţional.

(3) În caz de urgenţă a semnării tratatului internaţional şi doar dacă există temeiuri suficiente să se considere că proiectul tratatului propus spre semnare nu va conţine diferenţe de fond faţă de proiectul iniţial al tratatului, se poate emite o singură decizie cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării tratatului, respectîndu-se procedura prevăzută la art. 7. În acest caz, Comisia politică externă şi integrare europeană a Parlamentului va emite un singur aviz cu privire la oportunitatea iniţierii negocierilor şi semnării tratatului internaţional.

Art 8-1 Legea Privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №595 din 24.09.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului