Articolul 26 din Legea Regnului vegetal în Republica Moldova. Recoltarea masei lemnoase în procesul de tăiere/colectare a vegetaţiei forestiere

(1) Recoltarea masei lemnoase se efectuează în baza autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere, eliberată persoanelor fizice și juridice de către Agenția de Mediu, cu aplicarea mecanismului de ghișeu unic.

(2) Conform delimitării proprietății asupra terenurilor, prezentul articol se aplică:

a) terenurilor din domeniul public al statului;

b) terenurilor din domeniul public al autorităților administrației publice locale;

c) terenurilor proprietate privată a personalelor fizice și juridice.

(3) Autorizația pentru tăieri ale vegetației forestiere se eliberează pentru următoarele tipuri de tăieri silvice:

a) tăieri de produse principale;

b) tăieri de conservare;

c) tăieri de reconstrucție ecologică;

d) tăieri de îngrijire și conducere;

e) tăieri diverse.

(4) Autorizația pentru tăieri ale vegetației forestiere se eliberează pentru aplicarea tăierilor silvice în vegetația forestieră amplasată pe următoarele categorii de terenuri:

a) terenurile fondului forestier gestionate de entitățile silvice de stat;

b) terenurile fondului forestier care nu sunt gestionate de entitățile silvice de stat;

c) terenurile din categoria spațiilor verzi ale localităților urbane şi rurale;

d) terenurile cu perdele forestiere de protecție şi plantațiile de arbori şi arbuști situate de-a lungul căilor de comunicație şi pe terenurile din fondul apelor;

e) terenurile cu destinație agricolă pe care sunt amplasate perdele forestiere de protecție;

f) terenurile proprietate privată obținute în urma deetatizării proprietății publice acoperite cu vegetație forestieră, care după aspect și funcționalitate corespund normelor de clasificare a pădurilor sau spațiilor verzi;

g) terenurile agricole de tip fânețe, pășuni și cele acoperite cu vegetație forestieră mai mari de 0,25 ha, cu excepția terenurilor ocupate de culturi de plante energetice lemnoase plantate pentru cultivarea biomasei.

(5) Cererea privind obținerea autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere poate fi depusă pe suport de hârtie la sediul Agenției de Mediu sau în format electronic prin intermediul ghișeului unic electronic de solicitare a actelor permisive.

(6) Cererea privind obținerea autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere cuprinde următoarele informații:

a) denumirea, forma juridică de organizare, adresa juridică, numărul de telefon, IDNO-ul – în cazul solicitantului persoană juridică; numele, prenumele, adresa de domiciliu/reședință, numărul de telefon, seria şi numărul buletinului de identitate, IDNP-ul – în cazul solicitantului persoană fizică;

b) tipul tăierilor, speciile de arbori sau arbuști, numărul arborilor sau al arbuștilor preconizat pentru tăieri, cantitatea sau volumul de masă lemnoasă ce urmează a fi recoltat, adresa (locația) unde se solicită a fi efectuate tăieri ale vegetației forestiere;

c) cauza depunerii cererii privind obținerea autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere;

d) descrierea anexelor și numărul filelor atașate la cerere.

(7) În dependență de categoria terenurilor cu vegetație forestieră, la cerere privind obținerea autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere se anexează următoarele documente:

a) pentru cazul specificat la alin. (4) lit. a) – extrasul din documentele de amenajare a vegetației forestiere, documentele de inventariere a vegetației forestiere preconizate exploatării și, după caz, actul de cercetare fitosanitară a vegetației forestiere;

b) pentru cazul specificat la alin. (4) lit. b) – decizia deținătorului de teren, extrasul din documentele de amenajare a vegetației forestiere în cazul existenței acestor documente, documentele de inventariere a vegetației forestiere și actul de cercetare fitosanitară a vegetației forestiere;

c) pentru cazurile specificate la alin. (4) lit. c), d) și e) – decizia deținătorului de teren, actul de cercetare fitosanitară a vegetației forestiere și documentele de inventariere a vegetației forestiere;

d) pentru cazurile specificate la alin. (4) lit. f) și g) – actul de cercetare fitosanitară a vegetației forestiere, documentele de inventariere a vegetației forestiere, documentele ce atestă dreptul de proprietate sau posesie asupra terenului și acordul autentificat al proprietarului privind autorizarea lucrărilor.

(8) Autorizarea tăierii arborilor vătămați în urma calamităților naturale, avariilor sau în cazul lichidării focarelor de boli şi vătămători în fondul forestier, inclusiv în pădurile incluse în fondul ariilor naturale protejate de stat, şi în vegetația forestieră din afara fondului forestier cu clasificație funcțională, cum ar fi grădini (inclusiv botanice, dendrologice, zoologice), parcuri (inclusiv zoologice), păduri-parc, se efectuează în baza cererii și a documentelor de inventariere a vegetației forestiere, precum și a avizului comisiei speciale constituite din reprezentanți ai Agenției de Mediu, responsabilă de convocarea comisiei, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ai Grădinii Botanice Naționale (Institut) ,,Alexandru Ciubotaru”, ai deținătorilor de terenuri și ai altor autorități responsabile.

(9) În cazurile specificate la alin. (4) lit. a), b), d) și e), Agenția de Mediu, în baza criteriilor stabilite prin regulament, solicită Inspectoratului pentru Protecția Mediului efectuarea unui control la obiectul supus autorizării pentru verificarea informațiilor expuse în cerere și în documentele anexate, cu întocmirea în termen de până la 10 zile a procesului-verbal de control în conformitate cu Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător sau a actului de inspectare privind protecția mediului și folosirea rațională a resurselor naturale în care vor fi expuse concluziile referitor la corespunderea actelor depuse de beneficiar.

(10) Cererea de eliberare a autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere se examinează în termen de 20 de zile lucrătoare de la depunerea setului complet de documente cu emiterea, după caz, a autorizației sau a refuzului de eliberare a acesteia.

(11) Autorizația pentru tăieri ale vegetației forestiere se eliberează doar pentru tipul de tăieri silvice solicitat și doar pentru volumul solicitat și este valabilă un an. Autorizația pentru tăieri ale vegetației forestiere se eliberează gratuit și poate fi prelungită în conformitate cu normele stabilite.

(12) Prelungirea, suspendarea și retragerea autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(13) Depistarea, de către autoritatea emitentă a actului permisiv, a unor date neveridice în informația declarată de solicitant sau a lipsei documentelor necesare prevăzute de legislație servește drept temei pentru sistarea termenului de eliberare a actului permisiv sau, dacă acesta a fost eliberat, pentru anularea actului permisiv.

(14) Procedura aprobării tacite nu se aplică în procesul de eliberare a autorizațiilor pentru tăieri ale vegetației forestiere.

(15) Autoritatea emitentă a actului permisiv ține Registrul cererilor de eliberare a autorizațiilor pentru tăieri ale vegetației forestiere, precum și Registrul actelor eliberate, asigurând accesul public, inclusiv prin intermediul rețelei internet, la datele din aceste registre, cu respectarea rigorilor legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

(16) Procedura de autorizare, formularul autorizației, formularul actului de cercetare fitosanitară a vegetației forestiere și alte particularități specifice autorizării sunt stabilite în Regulamentul cu privire la autorizarea tăierilor de vegetație forestieră, aprobat de Guvern.

(17) Prevederile prezentului articol nu se aplică în raport cu terenurile cu destinație agricolă acoperite cu culturi pomicole, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație.

(18) Controlul de stat asupra modului de exploatare a vegetației forestiere și respectarea prevederilor autorizației pentru tăieri ale vegetației forestiere se efectuează de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Articolul 261. Notificarea privind recoltarea masei lemnoase

(1) Notificarea privind recoltarea masei lemnoase reprezintă o procedură simplificată de acordare a dreptului pentru efectuarea lucrărilor de tăieri silvice în vegetația forestieră, în raport cu situațiile prevăzute de prezentul articol, și permite desfășurarea activității preconizate din data emiterii înștiințării de recepționare a notificării de către Agenția de Mediu.

(2) Notificarea privind recoltarea masei lemnoase se depune pe suport de hârtie la sediul Agenției de Mediu sau prin intermediul instrumentelor electronice disponibile cunoscute și accesibile autorității emitente și solicitantului.

(3) Notificarea privind recoltarea masei lemnoase se aplică în următoarele cazuri:

a) lucrări silvo-tehnice ordinare de elagaj artificial și curățare sanitară până la 1/3 din coronamentul arborilor care nu implică defrișarea arborilor, efectuate pe terenurile din categoria spațiilor verzi ale localităților urbane și rurale;

b) tăieri de igienă în spațiile verzi ale localităților urbane şi rurale, asupra arborilor și arbuștilor uscați sau în curs de uscare, rupți sau doborâți de vânt ori zăpadă, asupra arborilor solitari care nu fac parte dintr-o plantație proiectată de arbori sau nu fac parte din una din categoriile de spații verzi conform clasificării spațiilor verzi;

c) tăieri de igienă a arborilor și a arbuștilor sau anumitor părți ale acestora care constituie impediment pentru lichidarea avariilor sau reparațiilor urgente la rețelele inginerești, în cazul căderii arborilor pe edificii, pe liniile de transport al energiei electrice, pe echipamentele de semnalizare, de comunicații electronice și pe alte rețele inginerești, pe căile ferate şi în alte cazuri în care este pusă în pericol securitatea circulației trenurilor, pe obiecte de infrastructură comunitară (drumuri publice, zone pietonale, zone destinate recreării populației) împiedicând utilizarea acestora, precum şi în cazurile în care vegetația forestieră prezintă pericol iminent pentru securitatea populației;

d) tăieri în vegetația forestieră provenită din lăstari şi semințe, aflată în afara plantațiilor forestiere proiectate (în zonele de protecție a liniilor de transport al energiei electrice, a liniilor de comunicații electronice, a terasamentelor de cale ferată, a debleurilor, a canalelor de evacuare a apei, a digurilor de protecție contra inundațiilor şi a barajelor), care împiedică exploatare acestora și constituie un risc sporit pentru integritatea componentelor de infrastructură inginerească;

e) defrișare a vegetației forestiere în baza hotărârii irevocabile a instanței de judecată.

(4) În cazurile specificate la alin. (3) lit. b) în privința arborilor uscați, rupți, doborâți de vânt sau zăpadă ce prezintă pericol pentru securitatea publică și în cazurile specificate la alin. (3) lit. c), măsurile ce se impun pentru remedierea situației pot fi efectuate imediat. În acest caz, cel târziu la sfârșitul zilei de intervenție cu tăieri silvice asupra vegetației, beneficiarii lucrărilor, indiferent de forma de proprietate sau de apartenența departamentală, persoanele fizice, inclusiv străine rezidente, sunt obligate să notifice Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului despre lucrările efectuate, conform procedurii stabilite.

(5) În termen de 2 zile de la finalizarea lucrărilor executate, beneficiarii notificării au obligația să informeze Agenția de Mediu despre acțiunile întreprinse.

(6) Beneficiarii notificării privind recoltarea masei lemnoase își asumă responsabilitatea pentru veridicitatea informației prezentate Agenției de Mediu în procesul de notificare și acțiunile întreprinse în baza acesteia și sunt pasibili de răspundere contravențională sau penală cu recuperarea prejudiciului cauzat mediului în conformitate cu normele legale, în cazul abuzului de procedură care a dus la comiterea altor acțiuni decât cele declarate prin notificare.

(7) Procedura de notificare privind recoltarea masei lemnoase, formularele utilizate și alte particularități specifice notificării sunt stabilite în Regulamentul cu privire la autorizarea tăierilor de vegetație forestieră, aprobat de Guvern.


Art 26 Legea Regnului vegetal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №239 din 08.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului