Articolul 31 din Legea Regnului vegetal în Republica Moldova. Restricţii privind folosinţa obiectelor regnului vegetal

(1) Restricţiile privind folosinţa obiectelor regnului vegetal sînt stabilite de Guvern, de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pentru cazurile stabilite în prezenta lege, de actele normative din domeniu şi de prevederile tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte.

(2) Se stabilesc restricţii şi interdicţii pentru folosinţa următoarelor obiecte ale regnului vegetal:

a) oricărei plante din flora sălbatică, în scop de conservare ca monument al naturii sau în calitate de specie rară, vulnerabilă sau periclitată, precum şi în scop de protecţie a peisajelor naturale şi de conservare a biotopului;

b) oricărei comunităţi de plante, în scop de menţinere a diversităţii biologice, de conservare a biotopurilor şi a obiectelor naturale, de protecţie a peisajelor naturale, de protecţie a terenurilor contra degradării;

c) oricărui ecosistem, teren acoperit cu vegetaţie forestieră sau spaţiu verde, în scop de menţinere a diversităţii biologice, de conservare a speciilor rare, vulnerabile şi periclitate, de protecţie a peisajelor naturale, de protecţie a terenurilor contra degradării.

(3) În vederea protejării habitatelor naturale şi a speciilor indigene, introducerea de specii alohtone, intervenţiile asupra speciilor invazive, precum şi reintroducerea speciilor indigene se reglementează prin decizia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

(4) Pentru speciile alohtone introduse, este obligatorie efectuarea unui studiu ştiinţific privind impactul acestei introduceri asupra speciilor de floră indigene.

(5) Valorificarea plantelor aparţinînd speciilor prevăzute în anexa nr. 3 şi a căror prelevare din natură şi exploatare fac obiectul măsurilor de management, se va face în condiţii compatibile cu menţinerea acestor specii într-un stadiu de conservare favorabil, fiind luate următoarele măsuri:

a) reglementarea privind accesul în anumite zone;

b) interdicţia temporară şi/sau locală a recoltării anumitor specii;

c) reglementarea perioadelor şi a modurilor de recoltare;

d) instituirea unui sistem de autorizare a prelevării de specimene;

e) încurajarea cultivării speciilor de floră în condiţii strict controlate în vederea reducerii presiunii asupra populaţiilor naturale.

Art 31 Legea Regnului vegetal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №239 din 08.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului