Articolul 26-1 din Legea Regnului vegetal în Republica Moldova. Notificarea privind recoltarea masei lemnoase

(1) Notificarea privind recoltarea masei lemnoase reprezintă o procedură simplificată de acordare a dreptului pentru efectuarea lucrărilor de tăieri silvice în vegetația forestieră, în raport cu situațiile prevăzute de prezentul articol, și permite desfășurarea activității preconizate din data emiterii înștiințării de recepționare a notificării de către Agenția de Mediu.

(2) Notificarea privind recoltarea masei lemnoase se depune pe suport de hârtie la sediul Agenției de Mediu sau prin intermediul instrumentelor electronice disponibile cunoscute și accesibile autorității emitente și solicitantului.

(3) Notificarea privind recoltarea masei lemnoase se aplică în următoarele cazuri:

a) lucrări silvo-tehnice ordinare de elagaj artificial și curățare sanitară până la 1/3 din coronamentul arborilor care nu implică defrișarea arborilor, efectuate pe terenurile din categoria spațiilor verzi ale localităților urbane și rurale;

b) tăieri de igienă în spațiile verzi ale localităților urbane şi rurale, asupra arborilor și arbuștilor uscați sau în curs de uscare, rupți sau doborâți de vânt ori zăpadă, asupra arborilor solitari care nu fac parte dintr-o plantație proiectată de arbori sau nu fac parte din una din categoriile de spații verzi conform clasificării spațiilor verzi;

c) tăieri de igienă a arborilor și a arbuștilor sau anumitor părți ale acestora care constituie impediment pentru lichidarea avariilor sau reparațiilor urgente la rețelele inginerești, în cazul căderii arborilor pe edificii, pe liniile de transport al energiei electrice, pe echipamentele de semnalizare, de comunicații electronice și pe alte rețele inginerești, pe căile ferate şi în alte cazuri în care este pusă în pericol securitatea circulației trenurilor, pe obiecte de infrastructură comunitară (drumuri publice, zone pietonale, zone destinate recreării populației) împiedicând utilizarea acestora, precum şi în cazurile în care vegetația forestieră prezintă pericol iminent pentru securitatea populației;

d) tăieri în vegetația forestieră provenită din lăstari şi semințe, aflată în afara plantațiilor forestiere proiectate (în zonele de protecție a liniilor de transport al energiei electrice, a liniilor de comunicații electronice, a terasamentelor de cale ferată, a debleurilor, a canalelor de evacuare a apei, a digurilor de protecție contra inundațiilor şi a barajelor), care împiedică exploatare acestora și constituie un risc sporit pentru integritatea componentelor de infrastructură inginerească;

e) defrișare a vegetației forestiere în baza hotărârii irevocabile a instanței de judecată.

(4) În cazurile specificate la alin. (3) lit. b) în privința arborilor uscați, rupți, doborâți de vânt sau zăpadă ce prezintă pericol pentru securitatea publică și în cazurile specificate la alin. (3) lit. c), măsurile ce se impun pentru remedierea situației pot fi efectuate imediat. În acest caz, cel târziu la sfârșitul zilei de intervenție cu tăieri silvice asupra vegetației, beneficiarii lucrărilor, indiferent de forma de proprietate sau de apartenența departamentală, persoanele fizice, inclusiv străine rezidente, sunt obligate să notifice Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului despre lucrările efectuate, conform procedurii stabilite.

(5) În termen de 2 zile de la finalizarea lucrărilor executate, beneficiarii notificării au obligația să informeze Agenția de Mediu despre acțiunile întreprinse.

(6) Beneficiarii notificării privind recoltarea masei lemnoase își asumă responsabilitatea pentru veridicitatea informației prezentate Agenției de Mediu în procesul de notificare și acțiunile întreprinse în baza acesteia și sunt pasibili de răspundere contravențională sau penală cu recuperarea prejudiciului cauzat mediului în conformitate cu normele legale, în cazul abuzului de procedură care a dus la comiterea altor acțiuni decât cele declarate prin notificare.

(7) Procedura de notificare privind recoltarea masei lemnoase, formularele utilizate și alte particularități specifice notificării sunt stabilite în Regulamentul cu privire la autorizarea tăierilor de vegetație forestieră, aprobat de Guvern.

Art 26-1 Legea Regnului vegetal în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №239 din 08.11.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului