Articolul 33 din Legea Zootehniei în Republica Moldova. Acceptarea animalelor de reproducție de rasă pură și a materialului germinativ provenit de la acestea pentru reproducere

(1) Societatea de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare pentru o rasă acceptă următoarele:

a) pentru montă naturală – orice animale de reproducție de rasă pură din rasa respectivă;

b) pentru însămânțare artificială – materialul seminal colectat de la animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină, caprină sau ecvină care au fost supuse evaluării genetice;

c) pentru transferul de embrioni – ovulele colectate și utilizate pentru producerea de embrioni in vitro și de embrioni obținuți in vivo, concepuți cu ajutorul materialului seminal menționat la lit. b), cu condiția ca aceste ovule și acești embrioni să fie colectați de la animalele de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină, caprină sau ecvină care au fost supuse unor teste de performanță sau unei evaluări genetice;

d) pentru testarea masculilor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină sau caprină – materialul seminal colectat de la animale de reproducție de rasă pură care nu au fost supuse unor teste de performanță sau unei evaluări genetice, cu condiția ca materialul seminal respectiv să fie folosit exclusiv în scopul testării respectivilor masculi de reproducție de rasă pură, în limitele cantitative necesare pentru a permite societății de ameliorare respective să efectueze astfel de teste.

(2) În cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină, o societate de ameliorare poate interzice sau limita utilizarea uneia sau mai multor tehnici de reproducție menționate la alin. (1) ori utilizarea de animale de reproducție de rasă pură pentru una sau mai multe dintre aceste tehnici de reproducție, inclusiv utilizarea materialului lor germinativ, cu condiția ca această interdicție sau limitare să fie specificată în programul de ameliorare.

(3) În cazul rasei pe cale de dispariție, Agenţia interzice sau restricționează utilizarea unui animal de reproducție de rasă pură din rasa respectivă, inclusiv a materialului germinativ provenit de la acesta, dacă această utilizare ar compromite conservarea sau diversitatea genetică a rasei respective.

(4) Materialul seminal menționat la alin. (1) lit. d), colectat de la masculii de reproducție de rasă pură înscriși în secțiunea principală a unui registru genealogic ținut de o societate de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare, este acceptat și de către o altă societate de ameliorare care desfășoară un program de ameliorare pe aceeași rasă pentru bonitarea în aceleași condiții și limite cantitative ca cele aplicate propriilor masculi de reproducție de rasă pură.

(5) Materialul germinativ provenit de la animalele de reproducție de rasă pură se colectează, se produce, se prelucrează și se depozitează într-un centru de colectare /de depozitare a materialului seminal.

(6) Prin derogare de la alin. (1) lit. b) şi c), atunci când un program de ameliorare urmărește conservarea unei rase sau conservarea diversității genetice existente în cadrul unei rase, testarea performanțelor sau evaluarea genetică se efectuează numai dacă programul de ameliorare respectiv impune obligația de a efectua o astfel de testare a performanțelor sau evaluare genetică.

Art 33 Legea Zootehniei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №213 din 21.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului