Articolul 39 din Legea Zootehniei în Republica Moldova. Cerințe privind efectuarea bonitării

(1) Bonitarea se efectuează în conformitate cu cerințele prevăzute de:

a) metodele acceptate din punct de vedere științific, înscrise în instrucțiunile de bonitare şi cerințele prevăzute la art. 40 şi 42, în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, porcină, ovină şi caprină şi al porcilor de reproducție hibrizi;

b) programul de ameliorare desfășurat de societatea de ameliorare respectivă şi cerințele prevăzute la art. 35, în cazul animalelor de reproducție de rasă pură din specia ecvină.

(2) Bonitarea animalelor de reproducție de rasă pură din speciile bovină, ovină şi caprină se efectuează luând în considerare:

a) metodele prevăzute de progresele științifice, înscrise în instrucțiunile de bonitare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare;

b) metodele prevăzute de progresele tehnice; sau

c) necesitatea de a conserva resursele genetice prețioase.

(3) În caz de necesitate, societatea de ameliorare sau exploatația de ameliorare încheie un contract de prestări servicii cu o parte terță pentru a efectua bonitarea.

(4) Pentru a efectua testarea performanțelor sau evaluarea genetică a animalelor de reproducție, părțile terțe trebuie să fie acceptate de către Agenție prin intermediul Comisiei de ameliorare.

(5) Societățile de ameliorare, exploatațiile de ameliorare și părțile terțe desemnate care efectuează bonitarea trebuie să dețină:

a) echipamentele necesare pentru efectuarea bonitării;

b) personal calificat corespunzător pentru efectuarea bonitării.

(6) Agenţia publică pe pagina web oficială informația referitoare la societățile de ameliorare, exploatațiile de ameliorare și părțile terțe responsabile de efectuarea bonitării.

(7) Societatea de ameliorare, exploatația de ameliorare sau partea terță care efectuează bonitarea furnizează, la cererea Agenției, următoarele informații:

a) evidența tuturor datelor rezultate din bonitare, referitoare la animalele de reproducție din exploatații în care se cresc animale de reproducție;

b) detalii privind metodele de înregistrare a caracterelor;

c) detalii privind modelul de descriere a performanțelor, utilizat pentru analiza rezultatelor testării performanțelor;

d) detalii privind metoda statistică utilizată pentru analiza rezultatelor testării performanțelor pentru fiecare caracter evaluat;

e) detalii privind parametrii genetici utilizați pentru fiecare caracter evaluat, inclusiv, dacă este cazul, detalii privind evaluarea genomică.

(8) Societatea de ameliorare, exploatația de ameliorare sau partea terță pune la dispoziția publicului şi actualizează rezultatele evaluării genetice a animalelor de reproducție al căror material seminal este utilizat pentru însămânțare artificială.

Art 39 Legea Zootehniei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №213 din 21.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului