Articolul 42 din Legea Zootehniei în Republica Moldova. Cerințe față de evaluarea genetică

(1) Evaluarea genetică a animalelor de reproducție include caracterele relevante legate de producție și cele care nu sunt legate de producție, care se referă la obiectivele de selecție stabilite de programele de ameliorare.

(2) Evaluarea genetică include numai caracteristicile menționate la art. 40.

(3) Valorile de ameliorare ale animalelor de reproducție se estimează în conformitate cu cerinţele menționate la art. 39 alin. (1) şi includ:

a) date referitoare la animalele de reproducție, colectate prin intermediul testării performanțelor;

b) informații genomice colectate privind animalele de reproducție;

c) date dobândite prin orice altă metodă în conformitate cu cerinţele menționate la art. 39 alin. (1); sau

d) o combinație de informații și date menționate la lit. a), b) și c) din prezentul alineat.

(4) Metodele statistice utilizate pentru evaluarea genetică sunt conforme cu cerinţele menționate la art. 39 alin. (1). Aceste metode statistice garantează faptul că evaluarea genetică nu este influențată de principalele efecte de mediu sau de structura datelor și iau în calcul toate informațiile disponibile cu privire la animalul de reproducție, descendenții, frații/surorile și colateralii acestuia, precum și alte animale înrudite cu acesta, în funcție de sistemul de testare a performanțelor.

(5) Fiabilitatea tuturor valorilor de ameliorare estimate pentru animalele de reproducție se calculează în conformitate cu cerinţele menționate la art. 39 alin. (1).

(6) Atunci când se publică valorile de ameliorare estimate pentru animalele de reproducție, se indică fiabilitatea acestor valori și data evaluării.

(7) Masculii de reproducție de rasă pură din specia bovină destinați pentru a fi utilizați la însămânțarea artificială sunt supuși evaluării genetice.

(8) Evaluarea genetică a masculilor de reproducție de rasă pură din specia bovină destinați pentru a fi utilizați la însămânțarea artificială se realizează pentru principalele caracteristici de producție legate de programul de ameliorare.

(9) Valorile de ameliorare legate de caracteristicile masculilor de reproducție de rasă pură din specia bovină destinați pentru a fi utilizați la însămânțarea artificială se publică pe pagina web a societății de ameliorare sau pagina web a părții terțe, cu excepţia celor referitoare la animalele menționate la art. 33 alin. (1) lit. d).

(10) În cazul masculilor de reproducție de rasă pură din specia bovină destinați pentru a fi utilizați la însămânțarea artificială, fiabilitatea minimă a valorilor de ameliorare este de cel puțin:

a) în cazul taurilor care aparțin raselor de lapte (inclusiv raselor mixte) – 0,5 pentru principalele caracteristici legate de producția de lapte sau pentru principalii indici compuși care combină valorile de ameliorare estimate pentru mai multe caracteristici individuale;

b) în cazul taurilor care aparțin raselor de carne (inclusiv raselor mixte) – 0,3 pentru principalele caracteristici legate de producția de carne sau pentru principalii indici compuși care combină valorile de ameliorare estimate pentru mai multe caracteristici individuale.

(11) Cerințele privind valorile minime de fiabilitate menționate la alin. (10) nu se aplică masculilor de reproducție de rasă pură din specia bovină care:

a) sunt folosiți în scopul testării în limita cantităților necesare pentru ca o societate de ameliorare să desfășoare astfel de teste, după cum se menționează la art. 33 alin. (1) lit. d);

b) participă la un program de ameliorare ce prevede testarea performanțelor sau evaluarea genetică și care urmărește conservarea unei rase sau conservarea diversității genetice în cadrul unei rase.

(12) Masculii de reproducție de rasă pură din specia bovină evaluați genomic sunt considerați corespunzători pentru însămânțare artificială dacă evaluarea lor genomică este:

a) validată în conformitate cu metodele menționate la art. 39 alin. (1) lit. a) pentru fiecare caracteristică evaluată genomic;

b) revalidată pentru fiecare dintre aceste caracteristici la intervale regulate de timp sau în cazul în care intervin modificări majore ale evaluării genomice sau genetice ori modificări majore în populația de referință.

(13) Societatea de ameliorare, exploatația de ameliorare sau, la cererea respectivei societăți de ameliorare sau exploatații de ameliorare, partea terță face publice informațiile privind defectele genetice și particularitățile animalelor de reproducție care au legătură cu programul lor de ameliorare.

Art 42 Legea Zootehniei în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №213 din 21.07.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului