Articolul 43 din Legea Asociaţiilor de economii şi împrumut în Republica Moldova. Comisia de cenzori

(1) Comisia de cenzori a asociaţiei exercită controlul intern al activităţii asociaţiei şi se subordonează adunării generale.

(2) Comisia de cenzori este formată dintr-un număr impar de persoane, alese de adunarea generală pe un termen de 3 ani. Comisia de cenzori alege din rîndul membrilor săi preşedintele comisiei de cenzori şi subrogă membrii retraşi cu membri supleanţi.

(3) Comisia de cenzori îşi desfăşoară activitatea în baza regulamentului propriu aprobat de adunarea generală a membrilor asociaţiei.

(4) Comisia de cenzori:

a) supune periodic controlului activitatea asociaţiei, în conformitate cu statutul şi cu regulamentul său;

b) controlează conturile, registrele, situațiile financiare şi alte documente ale asociaţiei;

c) controlează respectarea legislaţiei, normelor de prudenţă financiară şi regulamentelor interne ale asociaţiei;

d) exercită alte atribuţii prevăzute de regulamentul său.

(5) Comisia de cenzori efectuează controlul anual obligatoriu al activităţii economico-financiare a asociaţiei după întocmirea situațiilor financiare anuale şi pînă la prezentarea acestuia autorităţii de supraveghere. În cadrul controlului anual obligatoriu, comisia de cenzori evaluează organizarea sistemului de control intern și de administrare a riscurilor în asociaţie, care include cel puţin următoarele elemente aflate în strînsă corelare:

a) desfăşurarea activităţii în condiţii de eficacitate și eficienţă;

b) rolul şi responsabilităţile organelor de conducere;

c) activităţile de control şi separare a responsabilităţilor, inclusiv aplicarea procedurilor de identificare în timp util a împrumuturilor a căror calitate se deteriorează şi de administrare a împrumuturilor neperformante;

d) atribuţiile şi competenţele administratorilor asociaţiei, ale persoanelor angajate în activităţi financiare în numele şi în interesul asociaţiei, inclusiv ale persoanelor desemnate pentru luarea deciziilor de acordare a împrumuturilor, pentru semnarea documentelor oficiale, ale altor persoane din cadrul asociaţiei;

e) modul de aplicare a procedurilor de administrare a riscurilor şi eficacitatea acestora;

f) furnizarea de informaţii credibile, relevante, complete şi oportune persoanelor implicate în luarea deciziilor în cadrul asociaţiei, autorităţii de supraveghere şi utilizatorilor externi ai informaţiilor;

g) implementarea bunelor practici de informare, comunicare şi conduită în relaţia cu consumatorii de servicii financiare;

h) asigurarea conformităţii activităţii asociaţiei cu cadrul legal şi normele proprii;

i) activităţile de monitorizare, implementare a recomandărilor şi de corectare a deficienţelor.

(6) Comisia de cenzori poate efectua controale suplimentare ale activităţii asociaţiei:

a) din oficiu;

b) la cererea a cel puţin 10% din membrii asociaţiei;

c) în temeiul hotărîrii adunării generale a membrilor;

d) la cererea consiliului;

e) la cererea autorităţii de supraveghere.

(7) Administratorii sînt obligaţi să prezinte comisiei de cenzori toate documentele necesare efectuării controlului şi să dea explicaţii verbale şi în scris.

(8) Pe marginea controalelor efectuate, comisia de cenzori întocmeşte rapoarte, care sînt semnate de către membrii comisiei participanţi la efectuarea controlului. În cazul în care un membru al comisiei de cenzori nu este de acord cu raportul, el va expune opinie separată, care se va anexa la raport.

(9) Raportul comisiei de cenzori se prezintă organelor de conducere ale asociaţiei, autorităţii de supraveghere, precum şi membrilor asociaţiei la a căror cerere a fost efectuat controlul.

(10) În cazul descoperirii unor deficienţe semnificative în activitatea asociaţiei, comisia de cenzori este obligată să solicite consiliului asociaţiei convocarea adunării generale extraordinare a membrilor asociaţiei şi să informeze autoritatea de supraveghere.

(11) Comisia de cenzori întocmeşte raportul anual privind activitatea asociaţiei, la care se anexează raportul privind controlul anual obligatoriu, şi îl prezintă adunării generale anuale a membrilor asociaţiei.

(12) Membrul comisiei de cenzori nu are dreptul să delege executarea sarcinilor din competenţa sa altei persoane.

(13) Adunarea generală a membrilor asociaţiei este în drept să stabilească membrilor comisiei de cenzori un onorariu anual, precum şi remunerarea pentru fiecare zi efectiv lucrată.

Art 43 Legea Asociaţiilor de economii şi împrumut în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №139 din 12.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului