Articolul 55 din Legea Asociaţiilor de economii şi împrumut în Republica Moldova. Organele de conducere şi de control ale asociaţiei centrale. Auditul

(1) Organele de conducere ale asociaţiei centrale sînt:

a) adunarea generală a membrilor;

b) consiliul;

c) organul executiv.

(2) Organul de control al asociaţiei centrale este comisia de cenzori.

(3) Competenţele adunării generale, ale consiliului, comisiei de cenzori, organului executiv, precum şi procedurile de activitate ale acestora sînt analogice celor stabilite la art.36–43 pentru asociaţii, cu particularităţile specificate în prezentul articol.

(4) Față de administratorii asociaţiei centrale – reprezentanți ai asociațiilor – se aplică cerințele stabilite la art.12 pentru administratorii asociaţiilor.

(5) Consiliul este constituit din 7 membri aleși, pe o perioadă de 5 ani, de către adunarea generală a asociației centrale din lista de candidați nominalizați de către asociațiile care dețin licență de activitate. Președintele consiliului este ales și este revocat de către consiliu.

(6) Membrii consiliului sînt independenți în activitatea lor, acționează în interesul asociației centrale și nu reprezintă interesele persoanelor, ale grupurilor de persoane sau ale instituțiilor care i-au propus. Fiecare membru al consiliului asociației centrale poate avea un număr nelimitat de mandate. Pentru exercitarea atribuțiilor lor, toți membrii consiliului sînt remunerați.

(7) Consiliul deține competența exclusivă de a numi organul executiv pe bază de concurs, de a-l revoca, precum și de a aproba regulamentul de activitate al acestuia. Hotărîrile consiliului în problemele ce țin de competența sa exclusivă, conform art. 40 alin. (2), precum și cele privind alegerea președintelui consiliului, se iau cu cel puțin două treimi din numărul membrilor aleși/desemnați în funcție.

(8) Administratorii asociaţiilor pot fi membri ai consiliului asociaţiei centrale.

(9) Membri ai comisiei de cenzori pot fi administratorii asociaţiilor membre sau alte persoane ce corespund criteriilor minime de eligibilitate stabilite prin actele normative ale autorităţii de supraveghere.

(10) La propunerea comisiei de cenzori, adunarea generală aprobă auditorul asociaţiei centrale. Unul şi acelaşi auditor nu poate fi aprobat trei ani consecutiv.

(11) Societatea de audit sau auditorul întreprinzător individual va efectua auditul asociaţiei centrale în termen de 4 luni după expirarea anului financiar şi va prezenta raportul de audit organelor de conducere şi de control ale asociaţiei centrale şi autorităţii de supraveghere în termen de 10 zile de la data întocmirii lui.

(12) Asociația centrală publică pe propria pagină web situaţiile financiare, rapoartele specifice și raportul de audit în termen de 10 zile lucrătoare de la data întocmirii documentelor respective, care rămîn disponibile minimum 5 ani de la data publicării lor.

Art 55 Legea Asociaţiilor de economii şi împrumut în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №139 din 12.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului