Articolul 8 din Legea Asociaţiilor de economii şi împrumut în Republica Moldova. Normele de prudenţă financiară

(1) Autoritatea de supraveghere stabileşte normele de prudenţă financiară, aplicate tuturor asociaţiilor licenţiate, în scopul protecţiei intereselor membrilor acestora, prevenirii, controlului şi gestionării riscurilor asociaţiilor şi ale întregului sistem.

(2) Asociaţiile sînt obligate să respecte normele de prudenţă financiară, stabilite de autoritatea de supraveghere pentru fiecare categorie de licenţă deţinută, norme care se referă cel puţin la cerinţele privind:

a) rezerva instituţională;

b) limitele maxime la acordarea împrumuturilor;

c) lichiditatea, corespunderea scadenţelor şi ratelor dobînzilor aferente creanţelor şi datoriilor;

d) evaluarea şi clasificarea activelor, formarea provizioanelor pentru acoperirea pierderilor din împrumuturi;

e) achitarea şi menţinerea nivelului minim al investiţiilor şi contribuţiilor în fondul de lichidităţi şi, respectiv, în fondul de stabilizare;

f) stabilirea procedurilor interne şi a evidenţelor operative privind identificarea, înregistrarea și administrarea riscurilor.

g) evaluarea bonității membrului debitor persoană fizică care intenționează să beneficieze sau beneficiază de serviciile asociației de economii și împrumut pentru necesități nelegate de activitatea de antreprenor sau de cea profesională.

(3) Toate operaţiunile de acordare a împrumuturilor şi de acceptare a depunerilor de economii vor fi documentate prin contracte corespunzătoare semnate de părţi, ce vor reflecta clar sumele, termenele, ratele dobînzilor şi alte condiţii necesare, în conformitate cu prevederile legislaţiei şi cu politicile respective ale asociaţiei.

(3-1) Anterior încheierii unui contract de împrumut, asociația de economii și împrumut evaluează bonitatea membrului debitor persoană fizică în conformitate cu normele de prudență financiară aprobate de autoritatea de supraveghere.

(3-2) La evaluarea bonității membrului debitor persoană fizică, asociația de economii și împrumut evaluează capacitatea acestuia de a-și asuma o anumită obligație în temeiul contractului de împrumut pe care ar putea să și-o onoreze împreună cu obligațiile de împrumut deja asumate.

(3-3) Evaluarea bonității membrului debitor persoană fizică are drept scop:

a) prevenirea oricăror întârzieri în efectuarea plăților, a nerambursării împrumutului sau a întârzierilor în exercitarea dreptului de gaj;

b) neadmiterea în procesul de creditare a depășirii nivelului maxim admis al gradului de îndatorare a membrilor asociației, respectându-se cerințele prevăzute de autoritatea de supraveghere;

c) asigurarea rambursării împrumutului din venitul debitorului, și nu prin recuperarea forțată a acestuia din contul bunului gajat sau din contul modificărilor valorii bunului gajat, sau din contul altor active ale debitorului.

(4) Organele de conducere şi de control ale asociaţiei au obligaţia de a înştiinţa fără întîrziere autoritatea de supraveghere despre orice încălcare a normelor de prudenţă financiară.

Art 8 Legea Asociaţiilor de economii şi împrumut în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №139 din 12.06.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului