Articolul 8 din Legea Cadastrului bunurilor imobile în Republica Moldova. Dreptul la informaţia cadastrului

(1) Informaţia cadastrului este obiectul exclusiv al proprietăţii de stat.

(2) Dreptul de gestiune economică asupra informaţiei cadastrului revine Agenției Servicii Publice, inclusiv structurilor sale teritoriale (organelor cadastrale teritoriale amplasate în centrele raionale, în municipii şi în oraşele Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti) şi altor întreprinderi şi organe autorizate să ţină cadastre specializate.

(3) Furnizarea informației cadastrului sub formă de documente electronice și accesul la banca centrală de date a cadastrului bunurilor imobile pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi organele subordonate lor, pentru deputații Parlamentului Republicii Moldova, Curtea de Conturi, Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, pentru autorităţile administraţiei publice locale, instanţele judecătoreşti, executorii judecătoreşti, administratorii autorizați, notari, oficiile teritoriale ale Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat, organele procuraturii, subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat, Autoritatea Națională de Integritate și organele ce țin cadastre specializate se asigură în condiţiile legislaţiei cu privire la schimbul de date şi interoperabilitate și în mod gratuit.

(3-1) La solicitarea autorității publice locale, planul cadastral al localității și informația sistematizată referitoare la terenurile și dreptul de proprietate asupra lor, înregistrate în hotarul unității administrativ-teritoriale respective, se furnizează gratuit, în format electronic, o dată în trimestru.

(4) Nici o autoritate nu va putea cere transmiterea originalului registrului bunurilor imobile. La solicitarea instanţei de judecată, originalele filelor registrului bunurilor imobile vor putea fi prezentate în şedinţa de judecată. Copii ale filelor registrului bunurilor imobile (autentificate de organul cadastral teritorial) se eliberează instanţei de judecată, procurorului sau organului de urmărire penală şi executorului judecătoresc, la cererea acestora, fără plată.

(5) Originalul registrului bunurilor imobile poate fi ridicat, în condiţiile stabilite de Codul de procedură penală, doar în cazurile în care conţine nemijlocit urme ale infracţiunii.

Art 8 Legea Cadastrului bunurilor imobile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1543 din 25.02.1998

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului