Articolul 40-5 din Legea Cadastrului bunurilor imobile în Republica Moldova. Înregistrarea bunurilor imobile în proces de construcție

(1) Este posibilă înregistrarea construcţiei viitoare, a unităților în condominiu (încăperilor izolate) din cadrul construcției viitoare şi a dreptului de proprietate asupra acestora. Construcţiei viitoare, precum şi unităților în condominiu din cadrul acesteia li se atribuie numere cadastrale. La înregistrarea construcţiei viitoare sau a unităților în condominiu din cadrul acesteia, în registrul bunurilor imobile se aplică menţiunea „bun viitor”.

(2) Construcţiile viitoare care, conform proiectului, sînt divizate în încăperi izolate, la solicitarea titularului de drepturi, se înregistrează sub formă de condominiu. În subcapitolul II al capitolelor A şi B din registrul bunurilor imobile se aplică menţiunea „condominiu”, totodată datele despre proprietarul construcţiei viitoare nu se înscriu.

(3) Încăperile izolate din cadrul construcţiei viitoare pot fi înregistrate numai dacă viitoarea construcţie este înregistrată sub formă de condominiu. Dreptul de proprietate al beneficiarului construcţiei (cel ce asigură construirea bunului) asupra încăperilor izolate, în acest caz, se înregistrează la momentul înregistrării condominiului.

(4) Actele juridice referitoare la încăperile izolate din cadrul construcţiilor viitoare pot fi efectuate numai după înregistrarea acestora la capitolul C cu număr cadastral separat. În cazul vânzării de către beneficiar a încăperii izolate, dreptul cumpărătorului se înregistrează provizoriu.

(5) Concomitent cu înregistrarea unităților în condominiu din cadrul construcţiei viitoare, se înregistrează cota respectivă a proprietarului unității în condominiu în bunurile comune în condominiu, dacă este stabilită mărimea cotei.

(6) Construcția viitoare se înregistrează, după înregistrarea dreptului asupra terenului în condițiile prevăzute la art. 40-4 alin. (1) - (1-2), la prezentarea autorizației de construire și a planului general din proiectul de execuție. În cazul în care se solicită înregistrarea încăperilor izolate din cadrul construcției viitoare, se prezintă și proiectul construcției, care conține planurile pe etaje ale încăperilor, aprobat în modul stabilit, și actul de constituire a condominiului (declarația în condominiu), întocmit de beneficiarul construcției.

(7) Declaraţia în condominiu va conţine informaţia cu privire la:

a) descrierea bunului, inclusiv a fiecărui etaj al acestuia;

b) descrierea şi indicarea hotarelor între încăperile izolate, precum şi între acestea şi spaţiile comune;

c) distribuirea cotelor din bunurile comune în condominiu.

(7-1) În cazul în care terenul este deținut de beneficiarul cu drept de superficie, declarația în condominiu se semnează de superficiar, fără a fi necesară semnarea acesteia de către proprietarul terenului.

(7-2) Pentru înregistrarea noilor unități, pentru modificarea sau radierea celor înscrise, ca rezultat al modificării proiectului construcției, beneficiarul construcției prezintă proiectul modificat al acesteia, aprobat în modul stabilit, și declarația în condominiu care să includă modificările, inclusiv recalcularea cotelor-părți din bunurile comune aferente fiecărei unități, dacă este cazul.

(8) Transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor viitoare, inclusiv asupra încăperilor izolate din cadrul acestora, va fi înregistrat în registrul bunurilor imobile.

(9) Prevederile prezentului articol se aplică construcţiilor nefinalizate în măsura în care legea nu prevede altfel, precum și locurilor de parcare din clădire.

Art 40-5 Legea Cadastrului bunurilor imobile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1543 din 25.02.1998

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului