Articolul 40-3 din Legea Cadastrului bunurilor imobile în Republica Moldova. Înregistrarea condominiului

(1) La înregistrarea condominiului, în cazul construcţiilor date în exploatare, cererea de înregistrare se depune de asociația de coproprietari sau de către toți proprietarii unităților din condominiu. La cerere se anexează documentele ce confirmă drepturile asupra terenului condominiului, documentele ce confirmă recepția lucrărilor de construcție, dacă nu au fost prezentate anterior, actele privind transmiterea bunurilor în condominiu sau actul privind constituirea condominiului, actele privind formarea bunurilor imobile, dacă unitățile în condominiu au fost constituite prin procedura de formare.

(2) La înregistrarea bunurilor imobile ale condominiului în registrul bunurilor imobile, în subcapitolul II al capitolelor A şi B se face inscripţia „condominiu”. Inscripția „condominiu” se face la subcapitolul III al capitolului A dacă proprietarii unităților din condominiu dețin un drept de superficie asupra terenului condominiului. Datele despre proprietari superficiari nu se înscriu.

(3) La cerere, cu prezentarea actelor justificative, se înregistrează dreptul asociaţiei de coproprietari de administrare a bunurilor aflate în condominiu.

(4) La solicitarea proprietarilor, în registrul bunurilor imobile capitolul C se va înregistra, conform normelor generale, dreptul de proprietate asupra încăperilor izolate sau locurilor de parcare din clădire, delimitate în conformitate cu instrucțiunile pentru executarea lucrărilor cadastrale, la care, suplimentar, se va indica cota respectivă deţinută în bunurile comune ale condominiului. Nesolicitarea înregistrării bunurilor condominiului aflate în proprietate comună nu constituie temei pentru refuzul înregistrării dreptului de proprietate asupra încăperilor izolate sau locurilor de parcare din clădire.

(5) În cazul în care construcţia amplasată pe terenul condominiului aparţine în întregime unui proprietar sau se află în proprietatea comună a mai multor proprietari, înscrierile în registrul bunurilor imobile referitoare la această construcţie şi la drepturile asupra ei se efectuează în condiţii generale.

(6) Înregistrarea condominiului în cazul bunurilor imobile viitoare se face în conformitate cu art. 40-5.

(7) Pentru înregistrarea modificării unităților existente sau pentru înregistrarea unităților noi ca rezultat al reconstrucției, inclusiv supraetajării, construcției înregistrate în condominiu, se prezintă:

a) contractul de societate civilă autentificat notarial, încheiat între asociația de coproprietari în condominiu, sau, în cazul în care nu a fost creată, de către toți proprietarii unităților înregistrate și dobânditorii noilor unități; și

b) documentele ce confirmă recepția lucrărilor de construcție;

c) alte acte, după caz, care confirmă dreptul asupra unităților noi sau modificării unităților existente.

Art 40-3 Legea Cadastrului bunurilor imobile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1543 din 25.02.1998

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului