Articolul 84 Codul jurisdicţiei constituţionale în Republica Moldova. Urmărirea disciplinară şi sancţiunea disciplinară

(1) Urmărirea disciplinară a judecătorului Curţii Constituţionale poate fi pornită numai în temeiul unei sesizări, făcute în scris de autorităţile competente să numească judecători în Curtea Constituţională.

(2) După primirea sesizării, Preşedintele Curţii numeşte un complet de urmărire disciplinară din doi judecători. Dacă sesizarea îl priveşte pe Preşedintele Curţii Constituţionale, completul de urmărire disciplinară este desemnat de Curtea Constituţională, convocat de judecătorul care exercită funcţiile Preşedintelui Curţii în lipsa acestuia. Unul dintre cei doi judecători va fi desemnat preşedinte al completului de urmărire disciplinară.

(3) În cazul în care completul de urmărire disciplinară constată că sesizarea nu este întemeiată, cauza se clasează printr-o decizie a Preşedintelui Curţii sau a Curţii.

(4) În cazul în care completul de urmărire disciplinară constată întemeierea sesizării, va întocmi un raport, pe care îl va remite spre examinare Curţii Constituţionale.

(5) Ascultarea în faţa Curţii Constituţionale a celui învinuit este obligatorie.

(6) Curtea Constituţională poate aplica judecătorilor, în funcţie de gravitatea abaterii, următoarele sancţiuni disciplinare:

a) avertisment;

b) mustrare;

c) ridicarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale.

(7) Sancţiunile se aplică prin hotărîre, adoptată cu votul majorităţii judecătorilor Curţii Constituţionale. Hotărîrea este definitivă şi nu poate fi atacată.

Art 84 Codul jurisdicţiei constituţionale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №502 din 16.06.1996

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului