Articolul 32 Codul jurisdicţiei constituţionale în Republica Moldova. Expertiza. Drepturile şi obligaţiile expertului

(1) În stadiul de pregătire a cauzei spre examinare judecătorul raportor, iar în şedinţă Curtea Constituţională, poate dispune efectuarea de expertize. Dispoziţia de efectuare a expertizei este legalizată prin cerinţa nominală a judecătorului raportor ori prin decizia Curţii Constituţionale, cu indicarea termenului de prezentare în scris a raportului de expertiză.

(2) Dacă au fost desemnaţi cîţva experţi, aceştia au dreptul să se consulte între ei. În cazul în care ajung la aceeaşi părere, ei semnează un singur raport de expertiză.

(3) Expertul are acces la lucrările dosarului, poate solicita, după caz, materiale suplimentare, cu permisiunea preşedintelui şedinţei poate pune întrebări părţilor.

(4) Expertul trebuie să se prezinte la citaţia Curţii Constituţionale şi să facă un raport de expertiză obiectiv.

(5) Înainte de a lua cuvînt în şedinţa Curţii Constituţionale, expertul depune următorul jurămînt:

"Invitat în Curtea Constituţională ca expert, jur să prezint un raport de expertiză obiectiv, argumentat ştiinţific, şi să răspund cinstit la întrebări, conform cunoştinţelor şi calificaţiei mele.".

(6) La propunerea preşedintelui şedinţei, expertul citeşte jurămîntul, îl semnează şi îl transmite grefierului pentru a-l anexa la procesul-verbal.

(7) Raportul de expertiză nu este obligatoriu pentru Curtea Constituţională. Aceasta îl estimează, avînd propria convingere, formată prin examinarea sub toate aspectele a împrejurărilor cauzei, călăuzindu-se numai de Constituţie.

Art 32 Codul jurisdicţiei constituţionale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №502 din 16.06.1996

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului