Articolul 18 din Legea Contabilităţii și raportării financiare în Republica Moldova. Obligațiile și drepturile entităţii privind ținerea contabilității și raportarea financiară

(1) Entitatea are obligația de a ţine contabilitatea şi de a întocmi situaţiile financiare în modul prevăzut de prezenta lege, de standardele de contabilitate şi de alte acte normative aprobate în conformitate cu art. 8 alin. (1) lit. b).

(2) Răspunderea pentru ţinerea contabilităţii şi raportarea financiară revine:

a) conducătorului, administratorului – pentru entitățile indicate la art. 2 lit. a), c) și d);

b) conducătorului, directorului – pentru entitățile indicate la art. 2 lit. b);

c) fondatorului – pentru entitățile indicate la art. 2 lit. e);

d) persoanei fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (notar, avocat, executor judecătoresc, mediator, administrator autorizat) – pentru entitățile indicate la art. 2 lit. f).

(3) Persoanele indicate la alin. (2) sînt obligate:

a) să asigure organizarea şi ţinerea contabilităţii în mod continuu din data înregistrării de stat a entităţii pînă la data lichidării acesteia;

b) să asigure elaborarea, aprobarea şi aplicarea politicilor contabile în conformitate cu standardele de contabilitate și alte acte normative elaborate în conformitate cu art. 8 alin. (1) lit. b);

c) să asigure elaborarea şi aprobarea:

– planului de conturi contabile de lucru al entităţii, după caz;

– procedeelor interne privind contabilitatea de gestiune;

– formularelor documentelor primare şi a registrelor contabile;

– regulilor privind circulaţia documentelor şi tehnologia de prelucrare a informaţiei contabile;

d) să asigure întocmirea completă şi corectă, precum și integritatea şi păstrarea documentelor contabile;

e) să organizeze sistemul de control intern;

f) să asigure documentarea faptelor economice şi reflectarea acestora în contabilitate;

g) să asigure respectarea actelor normative prevăzute la art. 8 alin. (1);

h) să asigure întocmirea, prezentarea şi publicarea, după caz, a situaţiilor financiare în conformitate cu prezenta lege, standardele de contabilitate și alte acte normative prevăzute la art. 8 alin. (1).

(4) Persoanele indicate la alin. (2) sînt în drept:

a) să numească şi să elibereze din funcţie contabilul-șef sau altă persoana împuternicită de organizarea și conducerea contabilității;

b) să transmită ţinerea contabilităţii altei entități în bază contractuală;

c) să stabilească modul de ținere a contabilității conform prevederilor art. 5;

d) să stabilească reguli interne privind documentarea faptelor economice.

(5) Entitatea este în drept să instituie o subdiviziune (serviciu) de contabilitate.

(6) Contabilul-șef sau altă persoana împuternicită de organizarea și conducerea contabilității entităţii, cu excepția entității de interes public, trebuie să dețină diplomă de studii superioare în domeniul economiei sau de studii profesionale tehnice postsecundare în domeniul economiei.

(7) Contabilul-șef sau altă persoana împuternicită de organizarea și conducerea contabilității entității de interes public trebuie să dețină diplomă de studii superioare în domeniul economiei. Legislația aferentă domeniilor specifice de activitate poate prevedea cerințe suplimentare față de contabilul-șef al entităților de interes public.

(8) Pentru entitățile care țin contabilitatea în partidă simplă, contabilitatea poate fi ținută nemijlocit de persoanele indicate la alin. (2) lit. c) și d).

(9) După aprobarea situaţiilor financiare anuale, entitatea înregistrează în contabilitate repartizarea profitului anual după destinaţii, conform hotărîrii adunării generale sau a altui organ împuternicit.

(10) Entitatea acoperă pierderea contabilă reportată din contul profitului net aferent perioadei de gestiune curentă şi celei precedente, al rezervelor, capitalului social, al contribuţiilor suplimentare ale proprietarilor (asociaţilor, acţionarilor, fondatorilor, membrilor) potrivit hotărîrii adunării generale a acestora, iar pentru întreprinderile de stat şi cele municipale – pierderea respectivă este acoperită de organele centrale de specialitate, de autorităţile administraţiei publice locale.

Art 18 Legea Contabilităţii și raportării financiare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №287 din 15.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului