Articolul 23 din Legea Contabilităţii și raportării financiare în Republica Moldova. Raportul conducerii

(1) Entitățile mijlocii, entitățile mari și entitățile de interes public întocmesc și prezintă anual, împreună cu situațiile financiare, raportul conducerii.

(2) Raportul conducerii conține o prezentare fidelă a poziției entității, a dezvoltării și a performanței activităților acesteia și prezintă o analiză corelată cu dimensiunea și complexitatea activităților desfășurate.

(3) Raportul conducerii include, cel puțin, informații privind:

a) indicatorii financiari de performanță;

b) indicatori nefinanciari de performanță, relevanți pentru activitatea entității;

c) perspectivele de dezvoltare ale entităţii;

d) activitățile din domeniul cercetării și dezvoltării;

e) răscumpărarea părţilor sociale şi a acţiunilor proprii;

f) filialele entităţii;

g) principalele riscuri şi incertitudini cu care se confruntă entitatea;

h) protecția mediului şi oportunităţile profesionale ale angajaţilor;

i) în cazul în care utilizarea instrumentelor financiare este semnificativă pentru evaluarea poziției și a performanței financiare:

– obiectivele și politicile în gestiunea riscului financiar pentru fiecare tip major de tranzacție prognozată pentru care se utilizează metode de acoperire împotriva riscurilor;

– gradul de expunere a entității la riscul de preț, riscul de credit, riscul de lichiditate și la riscul fluxului de numerar.

(4) Raportul conducerii conține, după caz, referiri și explicații suplimentare la informațiile prezentate conform prevederilor alin. (3) lit. a) și b) și sumele prezentate în situațiile financiare.

(5) Entitatea de interes public care corespunde criteriilor stabilite pentru entitățile mari și al cărei număr mediu al salariaților în perioada de gestiune este mai mai mare de 500 este obligată să includă în raportul conducerii o declarație nefinanciară.

(6) Declarația nefinanciară include informații privind aspectele de mediu, cele sociale și de personal, privind respectarea drepturilor omului și combaterea corupției și cuprinde, prin prisma acestora:

a) descrierea succintă a modelului de afaceri al entității;

b) descrierea politicilor adoptate și a procedurilor aplicate, precum și rezultatele obținute de entitate;

c) principalele riscuri și modul în care acestea sînt gestionate.

(7) Dacă entitatea nu aplică politici privind aspectele de mediu, cele sociale și de personal, privind respectarea drepturilor omului și combaterea corupției, declarația nefinanciară oferă o explicație clară și motivată în acest sens.

(8) Raportul conducerii entităţii de interes public ale cărei valori mobiliare sînt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată cuprinde un capitol privind guvernanța corporativă, care trebuie să conţină informaţii privind:

a) codul de guvernanţă corporativă aplicat de entitate, cu referinţă la sursa publicării;

b) gradul de conformare a entității prevederilor din codul de guvernanţă corporativă prevăzut la lit. a), iar în cazul în care se abate – explicația privind părțile din cod pe care nu le aplică și motivele neaplicării;

c) sistemele de control intern şi de gestiune a riscurilor entităţii, în raport cu procesul de raportare financiară;

d) cotele semnificative de participare în capitalul social, directe sau indirecte;

e) deținătorii și beneficiarii efectivi ai oricărei valori mobiliare care conferă drepturi speciale de control și descrierea drepturilor respective;

f) toate restricțiile cu privire la dreptul de vot, precum limitarea dreptului de vot deținătorilor unei anumite cote din capitalul social sau ai unui anumit număr de voturi; termenele impuse pentru exercitarea dreptului de vot sau sistemele în care, cu cooperarea entității, drepturile financiare atașate valorilor mobiliare sînt separate de deținerea acestora;

g) prevederile legislației cu privire la numirea și înlocuirea membrilor consiliului, ai organului executiv, precum și privind modificarea statutului entității;

h) competențele consiliului și ale organului executiv cu privire la emiterea și răscumpărarea valorilor mobiliare;

i) împuternicirile şi drepturile organelor de conducere, ale acţionarilor, ale altor deţinători ai valorilor mobiliare ale entităţii și modalitățile de exercitare a acestora;

j) structura, modul de funcţionare şi componenţa organelor de conducere și ale comitetelor entității.

(9) Entitatea mare și entitatea de interes public, care sînt entități din industria extractivă sau din domeniul exploatării forestiere, includ în raportul conducerii un capitol separat privind plățile către stat, care cuprinde suma achitată, în numerar sau în natură, sub formă de taxe pentru resursele naturale, impozitul pe venit, redevențele, dividendele, taxele pentru licență, dacă cel puțin una din plățile respective depășește suma de 1700000 de lei în perioada de gestiune. Informațiile privind plățile către stat includ:

a) suma totală a plăților, inclusiv pe tipuri, efectuate către stat;

b) plățile în natură către stat, prezentate în expresie cantitativă și valorică, cu justificarea modului de determinare a valorii respective.

Art 23 Legea Contabilităţii și raportării financiare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №287 din 15.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului