Articolul 5 din Legea Contabilităţii și raportării financiare în Republica Moldova. Modul de ținere a contabilității și de aplicare a standardelor de contabilitate

(1) Entitățile micro și persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, după înregistrarea acestora ca plătitori ai taxei pe valoare adăugată, țin contabilitatea în partidă dublă și întocmesc situaţii financiare prescurtate conform SNC, cu excepția societăților de investiții, societăților financiare holding, societăților financiare holding mixte, societăților financiare nonbancare și societăților holding cu activitate mixtă, care întocmesc situații financiare în conformitate cu alin. (2) și (3).

(2) Entitățile mici țin contabilitatea în partidă dublă și întocmesc situaţii financiare simplificate conform SNC.

(3) Entitățile mijlocii și entitățile mari țin contabilitatea în partidă dublă și întocmesc situaţii financiare complete conform SNC.

(4) Entităţile de interes public țin contabilitatea în partidă dublă şi întocmesc situaţii financiare conform IFRS.

(5) Organizaţiile necomerciale și reprezentanțele entităților nerezidente țin contabilitatea în partidă dublă și întocmesc situaţii financiare conform indicaţiilor metodice aprobate de către Ministerul Finanţelor.

(6) Persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, pînă la înregistrarea acestora în calitate de plătitori ai taxei pe valoare adăugată, persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției și birourile înființate de acestea precum și cabinetele individuale ale medicilor de familie țin contabilitatea în partidă simplă în baza contabilității de casă, fără întocmirea situaţiilor financiare, conform indicaţiilor metodice aprobate de către Ministerul Finanţelor.

(7) Entitatea care are obligația să țină contabilitatea în partidă simplă poate ține contabilitatea în partidă dublă, începînd cu următoarea perioadă de gestiune.

(8) Entitatea care are obligația să întocmească situaţii financiare prescurtate poate întocmi situaţii financiare simplificate sau complete.

(9) Entitatea care are obligația să întocmească situaţii financiare simplificate poate întocmi situaţii financiare complete.

(10) Trecerea de la un set de situații finanicare la altul se efectueaza începînd cu următoarea perioadă de gestiune.

(11) Entitățile prevăzute la alin. (1)–(3) pot ține contabilitatea și întocmi situații financiare în baza IFRS.

Art 5 Legea Contabilităţii și raportării financiare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №287 din 15.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului