Articolul 4 din Legea Cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare în Republica Moldova. Capitalul Depozitarului central.

Acționari

(1) Depozitarul central unic trebuie să dețină în orice moment un nivel suficient al capitalului propriu, pentru a presta serviciile sale în mod corespunzător, pornind de la principiul continuității activității și luînd în considerare riscurile operaționale, legale, de custodie, de investiții și riscurile comerciale la care este sau ar putea fi expus.

(2) Capitalul propriu al Depozitarului central unic va constitui echivalentul în lei a cel puțin 1 000 000 de euro, calculat la cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei, stabilit în prima zi a fiecărei perioade de gestiune.

(3) Persoanele stabilite de alin.(4) lit.b)-e) sînt în drept să efectueze aporturi în capitalul social al Depozitarului central unic doar în formă de mijloace bănești. Banca Națională a Moldovei este în drept să efectueze aporturi la capitalul social al Depozitarului central unic în formă de mijloace bănești sau alte bunuri, conform art.39 alin.(2) din Legea nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni.

(4) Pot fi acționari ai Depozitarului central unic:

a) Banca Națională a Moldovei;

b) persoana juridică care deține licența de operator de piață în corespundere cu cerințele stabilite de actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei;

c) persoana juridică care desfășoară activitate de depozitar central, licențiată sau autorizată în mod corespunzător în țara de origine, şi care corespunde cerințelor stabilite de actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei; 

d) băncile și societățile de investiții care corespund cerințelor stabilite de actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei;

e) persoanele stabilite de art.46 alin.(3) lit.b)-c).

(5) Cel puțin 76% din acțiunile emise de Depozitarul central unic sînt deținute de Banca Națională a Moldovei.

(6) Fiecare dintre acționarii stabiliți de alin.(4) lit.b)-e) este în drept să dețină o cotă de cel mult 5% din acțiunile emise de către Depozitarul central unic.

(7) La tranzacționarea acțiunilor emise de către Depozitarul central unic vor fi respectate prevederile alin.(4)-(6). Tranzacțiile care duc la încălcarea prevederilor alin.(4)-(6) sînt nule.

(8) În cazul în care, la subscrierea acțiunilor emise de Depozitarul central unic, persoanele stabilite la alin. (4) lit. b)–e) solicită să subscrie cumulativ mai mult de 24% din acțiunile emise de Depozitarul central unic, cota acțiunilor subscrise va fi diminuată proporțional pentru fiecare subscriitor în vederea respectării prevederilor alin. (5).

Art 4 Legea Cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №234 din 03.10.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului