Articolul 41 din Legea Cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare în Republica Moldova. Conexiunile Depozitarului central

(1) Înainte de a stabili o conexiune cu depozitarii centrali și în mod permanent după stabilirea conexiunii între acestea, Depozitarul central unic identifică, evaluează, monitorizează și gestionează toate sursele potențiale de riscuri, pentru el însuși și pentru participanți, care decurg din conexiunea respectivă și ia măsuri adecvate pentru reducerea acestor riscuri.

(2) Pentru stabilirea unei conexiuni cu depozitarii centrali, Depozitarul central unic este obligat să prezinte:

a) o cerere de autorizare către Banca Națională a Moldovei – în cazul intenției de a stabili o conexiune interoperabilă, și să informeze despre acest fapt Comisia Națională a Pieței Financiare; sau

b) o notificare către autoritățile de supraveghere – în cazul stabilirii unei conexiuni standard, personalizate sau indirecte.

(3) Conexiunile Depozitarului central unic se stabilesc și se mențin ținând cont că acestea:

a) asigură o protecție adecvată Depozitarului central unic și participanților acestuia, în special în ceea ce privește eventualele credite luate de Depozitarul central unic și riscurile de concentrare și de lichiditate care decurg din acordul de conexiune;

b) se bazează pe o înțelegere contractuală adecvată, care stabilește drepturile și obligațiile depozitarilor centrali conectați și, dacă este cazul, ale participanților la Depozitarul central unic. O înțelegere contractuală cu implicații în mai multe jurisdicții prevede în mod clar legislația aplicabilă fiecărui aspect al operațiunilor aferente conexiunii.

(4) În cazul unui transfer provizoriu de valori mobiliare între depozitarii centrali conectați se interzice retransferul valorilor mobiliare înainte ca primul transfer să aibă un caracter definitiv.

(5) În cazul utilizării unei conexiuni indirecte sau a serviciilor unui intermediar pentru a gestiona o conexiune cu un alt depozitar central, Depozitarul central unic măsoară, monitorizează și gestionează riscurile suplimentare care decurg din utilizarea conexiunii indirecte respective sau a serviciilor intermediarului respectiv și ia măsuri adecvate pentru reducerea acestor riscuri.

(6) Depozitarul central unic dispune de proceduri de reconciliere robuste pentru a se asigura că evidența valorilor mobiliare este exactă pe toată perioada menținerii conexiunii.

(7) Conexiunile Depozitarului central unic permit decontarea DvP a tranzacțiilor dintre participanții la depozitarii centrali conectați atunci când aceasta este practică și fezabilă. Motivele detaliate ale eventualelor conexiuni ale Depozitarului central unic care nu permit decontări DvP sunt notificate autorităților de supraveghere.

(8) În cazul utilizării unor conexiuni interoperabile sau a unei platforme tehnice de decontare comune a valorilor mobiliare, Depozitarul central unic stabilește cu depozitarul central conectat reguli echivalente privind momentul finalizării transferurilor de valori mobiliare și de mijloace bănești, precum și momente identice pentru:

a) înregistrarea ordinelor de transfer în sistem;

b) irevocabilitatea ordinelor de transfer.

(9) Cererea de autorizare menționată la alin. (2) lit. a) este însoțită de toate informațiile și documentația justificativă aferentă, necesare Băncii Naționale a Moldovei pentru a constata că Depozitarul central unic a luat, la momentul depunerii cererii de autorizare a conexiunii, toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerințele stabilite în prezenta lege și în actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei. Informațiile și documentele ce urmează a fi anexate la cerere, precum și modul de obținere a autorizației sunt stabilite în actele normative ale Băncii Naționale a Moldovei.

(10) La examinarea de către Banca Națională a Moldovei a cererii de autorizare se aplică prevederile art. 22 alin. (6)–(8).

(11) Banca Națională a Moldovei emite autorizația numai dacă constată faptul că respectiva conexiune interoperabilă între depozitarii centrali îndeplinește cerințele prevăzute la alin. (1)–(8) și nu ar pune în pericol funcționarea armonioasă și ordonată a piețelor financiare sau nu ar da naștere unui risc sistemic.

(12) Banca Națională a Moldovei stabilește, în actele sale normative, informațiile și documentele ce urmează a fi anexate la notificarea depusă conform alin. (2) lit. b) și modul de prezentare a notificării.

(13) Banca Națională a Moldovei are dreptul să solicite Depozitarului central unic să întrerupă orice conexiune stabilită cu un alt depozitar central atunci când conexiunea în cauză nu îndeplinește cerințele prevăzute la alin. (1)–(8) și (11) și, prin urmare, ar pune în pericol funcționarea armonioasă și ordonată a piețelor financiare sau ar da naștere unui risc sistemic.

(14) Guvernul și instituțiile subordonate acestuia asigură accesul gratuit al sistemului informațional al Depozitarului central unic la Registrul de stat al populației, Registrul de stat al unităților de drept, Registrul garanțiilor reale mobiliare și la alte resurse informaționale de stat.

(15) De la data inițierii activității Depozitarului central unic, conform deciziei Băncii Naționale a Moldovei emise în temeiul art. 19 alin. (1), Comisia Națională a Pieței Financiare asigură accesul Depozitarului central unic la Registrul emitenților de valori mobiliare.

Art 41 Legea Cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №234 din 03.10.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului