Articolul 40-1 din Legea Cu privire la circulaţia substanţelor stupefiante, psihotrope şi a precursorilor în Republica Moldova

(1) Orice persoană care furnizează unui cumpărător o substanţă clasificată va obţine de la acesta o notificare în care se specifică utilizarea sau utilizările substanţei clasificate. Pentru fiecare substanţă clasificată va fi întocmită o notificare separată.

 (2) Ca alternativă la notificarea întocmită pentru fiecare tranzacţie în parte conform alin. (1), operatorul care furnizează periodic o substanţă clasificată din categoria II poate accepta o notificare unică pentru mai multe tranzacţii cu substanţa clasificată în cauză, efectuate pe parcursul unei perioade de cel mult un an, în următoarele condiții:

a) operatorul i-a furnizat cumpărătorului aceeaşi substanţă de cel puţin 3 ori pe parcursul ultimelor 12 luni;

b) operatorul nu are niciun motiv să presupună că substanţa respectivă va fi folosită în scopuri ilicite;

c) cantităţile comandate de substanță corespund consumului mediu anual al unui cumpărător de acest tip. Notificarea respectivă va fi conformă cu modelul aprobat de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, la propunerea comitetului. Operatorul care furnizează substanţe clasificate din categoria I indică data pe un exemplar al notificării cumpărătorului, certificînd conformitatea acestuia cu originalul. Acest exemplar va însoţi întotdeauna substanţa din categoria I care circulă şi va fi prezentat, la cerere, comitetului, care are sarcina de a verifica conţinutul vehiculelor în timpul operaţiunilor de transport al substanţelor clasificate.

 (3) Operatorii şi utilizatorii se asigură că toate tranzacţiile care au drept rezultat introducerea pe piaţă a substanţelor clasificate din categoriile I şi II sînt documentate corespunzător, în conformitate cu alin. (4) şi (7).

 (4) Documentele comerciale, cum ar fi facturi, manifeste ale mărfurilor, documente eliberate de către autorităţile publice, cele de transport, alte documente de expediţie, vor conţine informaţii suficiente pentru identificarea cu precizie:

a) a denumirii substanţei clasificate;

b) a cantităţii şi masei substanţei clasificate, iar în cazul unui amestec sau al unui produs natural, dacă acesta constă dintr-un amestec, a cantităţii şi a masei amestecului sau a produsului natural, precum şi a cantităţii şi masei ori a concentraţiei procentuale în amestec a oricărei substanţe clasificate din categoriile I şi II;

c) a numelui şi adresei furnizorului, distribuitorului, destinatarului şi ale altor antreprenori implicaţi direct în tranzacţie.

 (5) Documentaţia va conţine de asemenea o notificare a cumpărătorului, așa cum se prevede la alin. (1).

 (6) Operatorii şi utilizatorii păstrează înregistrări detaliate privind activităţile lor, necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la alin. (3).

 (7) Documentaţia şi înregistrările menţionate la alin. (4)–(6) sînt păstrate o perioadă de cel puţin 3 ani de la încheierea anului calendaristic pe parcursul căruia a avut loc tranzacţia şi, la cerere, sînt puse la dispoziţia Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale în scop de verificare.

 (8) Documentaţia poate fi păstrată şi sub formă de reproduceri de tip imagine sau pe orice alt suport pe care pot fi stocate date. Datele stocate în acest mod trebuie:

a) să corespundă documentaţiei în ceea ce priveşte forma şi conţinutul atunci cînd sînt redate în modul de citire;

b) să fie disponibile imediat, în orice moment;

c) să poată fi consultate în modul de citire;

d) să poată fi analizate cu mijloace automate pe perioada menţionată la alin. (7).

 (9) Obligaţiile ce decurg din art. 39 şi din prezentul articol nu se aplică tranzacţiilor cu substanţe clasificate din categoria II dacă cantităţile acestora nu depăşesc cantităţile prevăzute la alin. (2) lit. c) din prezentul articol timp de un an.

 (10) Operatorii asigură indicarea caracteristicilor substanţelor clasificate din categoriile I şi II, care vor fi înscrise la vedere şi explicit pe produs, pe etichetă, pe ambalaj, în instrucţiunile de utilizare ori în alte documente de însoţire înainte de furnizarea acestora în conformitate cu Legea nr. l05-XV din 13 martie 2003 privind protecţia consumatorilor.

(11) Operatorii şi utilizatorii notifică neîntîrziat comitetul cu privire la orice circumstanțe, precum comenzile sau tranzacţiile neobişnuite cu substanţe clasificate ce urmează să fie introduse pe piaţă, care sugerează că astfel de substanţe ar putea fi utilizate la fabricarea ilicită de substanţe stupefiante ori psihotrope.

 (12) Operatorii şi utilizatorii furnizează comitetului trimestrial, în rezumat, informaţii privind tranzacţiile lor cu substanţe clasificate conform art. 39 şi conform prezentului articol.

Art 40-1 Legea Cu privire la circulaţia substanţelor stupefiante, psihotrope şi a precursorilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №382 din 06.05.1999

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului