Articolul 28 din Legea Cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării în Republica Moldova. Dreptul de folosinţă asupra proprietăţii unui terţ

(1) Unităţile termoenergetice pot dobîndi dreptul de folosinţă asupra terenurilor sau asupra altor bunuri ale terţilor prin constituirea servituţii, prin încheierea unui contract de arendă/locaţiune sau în alt mod ce nu contravine legii, pe baza acordului prealabil al proprietarului terenului sau al bunului.

(2) La realizarea servituţii sau a dreptului de folosinţă, unităţile termoenergetice trebuie să respecte interesele proprietarului terenului sau al altui bun.

(3) La realizarea servituţii sau a dreptului de folosinţă, unităţile termoenergetice pot fi obligate să plătească o recompensă (despăgubire) proprietarului bunului aservit sau dat în folosinţă.

(4) Unitatea termoenergetică este obligată să repare prejudiciile cauzate proprietarului bunului sau titularului dreptului de folosinţă/gestiune asupra acestuia ca urmare a folosirii bunului şi să readucă terenurile şi/sau alte bunuri folosite la starea lor iniţială într-un termen stabilit prin acordul părţilor.

(5) Unităţile termoenergetice pot solicita constituirea servituţii sau a dreptului de folosinţă asupra bunurilor altor proprietari, cu acordul prealabil al proprietarului terenului sau al bunului, în următoarele cazuri:

a) pentru efectuarea de lucrări pregătitoare pentru construcţia obiectivelor proprii;

b) pentru pozarea reţelelor termice aeriene şi subterane;

c) pentru construirea, reabilitarea, retehnologizarea, întreţinerea şi exploatarea obiectivelor proprii;

d) în alte cazuri prevăzute de lege.

(6) În situaţii de avarie sau de prevenire a unei avarii la reţelele termice, precum şi de lichidare a consecinţelor unei avarii, proprietarul de teren sau al unui alt bun ori titularul dreptului de folosinţă/gestiune este înştiinţat în termenul cel mai scurt posibil, fiind obligat să permită accesul reprezentanţilor unităţii termoenergetice la locul şi la bunul respectiv pentru efectuarea lucrărilor necesare de prevenire a avariei şi/sau de lichidare a consecinţelor acesteia.

(7) Instituirea servituţii şi/sau dobîndirea dreptului de folosinţă asupra bunurilor altei persoane se va realiza prin încheierea unui contract autentificat notarial privind constituirea servituţii sau a unui contract privind dobîndirea dreptului de folosinţă asupra bunului cu proprietarul/gestionarul acestuia.

(8) În cazul în care nu se realizează în termen de un an de la data autentificării notariale sau de la data intrării în vigoare, contractul se va rezilia cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.

Art 28 Legea Cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №92 din 29.05.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului