Articolul 42 din Legea Cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării în Republica Moldova. Deconectarea, întreruperea şi limitarea alimentării cu energie termică

(1) Unitatea termoenergetică are dreptul să întrerupă alimentarea cu energie termică pentru cea mai scurtă durată posibil în cazul în care:

a) este pusă în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor;

b) apare pericolul de prejudiciere a proprietăţii, inclusiv a terţilor;

c) se execută lucrări planificate de conectare sau alte operaţiuni tehnice care nu pot fi executate în alt mod decît prin întreruperea alimentării cu energie termică;

d) trebuie să fie prevenită o avarie (o situaţie de avarie) sau să fie lichidate consecinţele acesteia.

(2) Furnizorul este obligat să informeze consumatorul din timp, cu cel puţin două săptămîni înainte, despre începutul şi durata întreruperii planificate în alimentarea cu energie termică, iar în cazul în care instalaţiile producătorului sau ale consumatorului trebuie racordate la reţeaua termică, unitatea termoenergetică anunţă consumatorii cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte despre întreruperea planificată.

(3) Unitatea termoenergetică nu va repara prejudiciile cauzate consumatorilor prin limitarea sau întreruperea alimentării cu energie termică în circumstanţele prevăzute la alin.(1) dacă a întreprins acţiunile prevăzute la alin.(2) sau în cazul în care întreruperea este cauzată de situaţii de forţă majoră.

(4) Unitatea termoenergetică are dreptul să limiteze sau să întrerupă alimentarea cu energie termică în cazul unei situaţii excepţionale sau al unei crize de combustibil survenite la nivel naţional, determinată de relaţiile economice internaţionale şi comerţul exterior, de economia naţională, de protecţia mediului sau de securitatea naţională.

(5) Unitatea termoenergetică are dreptul să limiteze sau să sisteze alimentarea cu energie termică dacă consumatorul sau titularul de licenţă nu achită în termenul stabilit facturile emise.

(6) Unitatea termoenergetică poate limita ori sista alimentarea cu energie termică dacă producerea şi/sau furnizarea acesteia nu sînt rentabile din punct de vedere economic. O asemenea decizie va fi anunţată tuturor consumatorilor, în scris, cu cel puţin 6 luni înaintea zilei de 15 octombrie a anului respectiv.

(7) Deconectarea de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, inclusiv cu scopul conectării la o altă sursă de alimentare cu energie termică, este interzisă, cu excepţia cazurilor în care studii de fezabilitate demonstrează rentabilitatea economică a deconectării. Studiul de fezabilitate elaborat se coordonează cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

(8) Deconectările individuale ale unor apartamente sau ale unor părţi de apartamente situate în blocurile de locuit, alimentate cu energie termică prin sistem colectiv, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele condiţii cumulative:

a) obţinerea condiţiilor tehnice de la furnizor;

b) acordul scris al administratorului fondului locativ şi al tuturor locatarilor, sub semnătura reprezentanţilor legali ai acestora, dar nu în timpul sezonului de încălzire.

(9) În situaţia în care deconectarea se face cu scopul înlocuirii sistemului colectiv de încălzire cu un sistem de încălzire individual, suplimentar, proprietarul apartamentului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să obţină avizul de expertiză ecologică, eliberat de Inspectoratul Ecologic de Stat;

b) să deţină un contract permanent de deservire cu o întreprindere autorizată de întreţinere şi asigurare a bunei funcţionări a respectivei instalaţii pe toată durata funcţionării acesteia.

(10) Încălcarea prevederilor alin.(7), (8) şi (9) se sancţionează conform Codului contravenţional al Republicii Moldova.

(11) În zonele urbane, clădirile nou construite şi cele supuse renovărilor majore, inclusiv conform Legii privind performanţa energetică a clădirilor, se conectează la sistemul centralizat existent de alimentare cu energie termică, cu excepţia cazurilor în care aceasta nu este rentabil din punct de vedere economic.

(12) În cazul în care deconectarea instalaţiei de utilizare a energiei termice de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică a fost deja efectuată, facturarea şi plata pentru energia termică se fac conform unui regulament aprobat de Guvern.

Art 42 Legea Cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №92 din 29.05.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului