Articolul 40 din Legea Cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării în Republica Moldova. Contractul de furnizare a energiei termice

(1) Furnizarea energiei termice se efectuează numai în baza contractului de furnizare a energiei termice, încheiat între unităţile termoenergetice sau între unitatea termoenergetică şi consumator.

(2) În sectorul rezidenţial, reprezentantul autorizat al consumatorilor din blocurile de locuit cu sisteme colective de alimentare cu energie termică, inclusiv din căminele şi blocurile de locuit departamentale, este administratorul fondului locativ respectiv, care încheie un contract de furnizare a energiei termice cu furnizorul şi repartizează lunar cantitatea de energie termică consumată între deţinătorii de apartamente sau chiriaşi. Dacă în cadrul blocului de locuit sînt amplasate spaţii nelocuibile în proprietatea/folosinţa/gestiunea terţilor, furnizorul încheie contracte de furnizare a energiei termice în mod separat cu fiecare proprietar/chiriaş/ gestionar al spaţiilor nelocuibile, cu condiţia instalării obligatorii a echipamentului de măsurare.

(3) Contractul de furnizare a energiei termice prevede:

a) denumirea şi adresa juridică a părţilor contractului;

b) obiectul contractului;

c) caracteristicile de bază şi parametrii agentului termic;

d) drepturile şi obligaţiile părţilor;

e) mijloacele prin care se pot obţine informaţii despre toate tarifele în vigoare;

f) termenul de valabilitate, durata contractului;

g) cazurile şi condiţiile de limitare, de întrerupere sau de sistare a alimentării cu energie termică;

h) modul şi termenele de achitare a plăţii pentru energia termică furnizată;

i) termenul de informare reciprocă a părţilor privind apariţia şi încetarea situaţiilor excepţionale şi de avarie;

j) condiţiile de modificare şi de reziliere a contractului;

k) răspunderea părţilor pentru încălcarea clauzelor contractuale;

l) modalităţile de soluţionare a neînţelegerilor sau a litigiilor privind neexecutarea sau executarea defectuoasă a clauzelor contractuale;

m) mărimea şi modul de achitare a penalităţilor pentru întîrzierile la plata energiei termice furnizate, după caz;

n) alte condiţii negociate şi acceptate de părţi.

(4) Cererile privind încheierea unor contracte de furnizare a energiei termice şi cele privind modificarea contractelor deja încheiate se examinează şi se soluţionează de către titularul de licenţă în măsura posibilităţilor sale tehnice şi în termenele stabilite de Regulamentul privind furnizarea energiei termice, aprobat de Agenţie.

(5) Titularul de licenţă nu poate refuza încheierea unui contract de furnizare a energiei termice cu un potenţial consumator care a îndeplinit toate condiţiile impuse prin lege pentru încheierea contractului.

(6) Cuantumul penalităţilor pentru întîrzierile la plata energiei termice furnizate este negociabil, dar nu poate depăşi rata medie anuală ponderată a dobînzii la creditele noi acordate în monedă naţională de băncile comerciale, pentru un an, înregistrată în anul precedent şi publicată în raportul Băncii Naţionale a Moldovei.

(7) Furnizorul are dreptul să solicite plată preventivă în cazul în care consumatorul nu a achitat facturile pentru energia termică consumată şi livrarea energiei termice către acesta a fost sistată.

(8) Drepturile şi obligaţiile consumatorilor se stabilesc în Regulamentul privind furnizarea energiei termice, aprobat de Agenţie.

(9) Racordarea ilegală la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică/sistemul colectiv de alimentare cu energie termică, precum şi utilizarea neautorizată a energiei termice este interzisă.

(10) Acţiunile menţionate la alin.(9) se sancţionează conform Codului contravenţional al Republicii Moldova.

(11) Persoana fizică sau persoana juridică care a racordat ilegal instalaţiile sale termice la o reţea termică este obligată să repare prejudiciul cauzat titularului de licenţă prin consumul ilicit de energie termică, determinat în sistem pauşal.

Art 40 Legea Cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №92 din 29.05.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului