Articolul 16 din Legea Cu privire la formarea bunurilor imobile în Republica Moldova. Efectuarea studiului privind posibilitatea formării bunurilor imobile

(1) Pentru a constata corespunderea datelor din cadastrul bunurilor imobile cu datele din teren, executantul lucrării cadastrale identifică, la fața locului, bunul imobil care urmează să fie format.

(2) Identificarea conform alin. (1) se realizează în baza documentelor de atribuire a bunului imobil, a actelor prin care au fost stabilite hotarele bunului imobil, a informației din Registrul bunurilor imobile, a datelor din planul cadastral, a măsurărilor și a altor documente cadastrale întocmite în cadrul ultimei actualizări a datelor referitoare la bunul imobil care urmează să fie format.

(3) În urma identificării bunului imobil, se întocmește actul de constatare pe teren, în modul stabilit de organul central de specialitate în domeniul cadastrului, ce va conține gradul de corespundere a datelor din cadastrul bunurilor imobile cu datele din teren și căile de soluționare a necorespunderilor constatate, în cazul identificării acestora.

(4) În cazul în care datele din cadastrul bunurilor imobile nu corespund cu cele constatate pe teren, se inițiază lucrări cadastrale pentru a le aduce în conformitate. Dacă la atribuirea în proprietate a terenului nu a fost întocmit un act de stabilire a hotarelor sau dacă, ulterior, hotarele nu au fost stabilite/identificate în cadrul altor lucrări cadastrale, acestea vor fi stabilite/identificate până la elaborarea proiectului de formare a bunului imobil.

(5) În cazul în care datele din cadastrul bunurilor imobile corespund cu datele din teren, executantul lucrării cadastrale examinează regimul juridic și tehnic al bunului imobil, inclusiv posibilitatea formării bunului imobil cu respectarea condițiilor stabilite la art. 7, având caracteristicile solicitate de beneficiar.

(6) Ca urmare a identificării la fața locului a bunului imobil ce urmează să fie format și a examinării regimului juridic și tehnic al bunului imobil, executantul lucrării cadastrale întocmește studiul cu privire la posibilitatea formării bunului imobil după un model aprobat de organul central de specialitate în domeniul cadastrului și completează avizul din studiu cu concluzia privind acceptarea sau refuzul executării lucrării de formare a bunului imobil.

(7) Dacă se constată că nu sunt întrunite condițiile necesare pentru formarea bunului imobil, executantul lucrării cadastrale refuză executarea lucrării de formare a bunului imobil și informează solicitantul în acest sens, specificând condițiile care nu se respectă. În celelalte cazuri, executantul lucrării cadastrale elaborează proiectul de formare a bunului imobil.

Art 16 Legea Cu privire la formarea bunurilor imobile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №354 din 28.10.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului