Articolul 22 din Legea Cu privire la formarea bunurilor imobile în Republica Moldova. Particularităţile formării bunurilor imobile la iniţiativa instanţei de judecată, a Serviciului Fiscal de Stat şi a executorului judecătoresc

(1) La iniţiativa instanţei de judecată, a Serviciului Fiscal de Stat şi a executorului judecătoresc, pot fi formate, conform procedurii stabilite în prezenta lege, doar bunurile imobile înscrise în Registrul bunurilor imobile.

(2) La hotărîrea instanţei de judecată, bunul imobil se formează în cazul în care:

a) proprietarii bunului imobil proprietate comună nu pot ajunge la o înţelegere privind modul şi condiţiile divizării lui;

b) instanţa de judecată dispune sechestrarea sau comercializarea unei părţi din bunul imobil (inclusiv pentru stingerea datoriilor la plăţile obligatorii); precum şi

c) în alte cazuri prevăzute de legislaţie.

(3) Instanța de judecată numește executantul lucrării cadastrale. În cazul formării unei construcții sau a unei încăperi izolate ce implică lucrări pentru care, conform legislației, se cere autorizație de construire, instanța de judecată solicită unui specialist atestat în domeniul arhitecturii și urbanismului, ca persoană fizică în nume propriu sau ca angajat al unui agent economic ce desfășoară aceste activități în condițiile art. 7 alin. (3) din Legea nr. 721/1996 privind calitatea în construcții, elaborarea câtorva variante de formare a construcției sau a încăperii izolate respective. Hotărârea definitivă a instanței de judecată privind formarea construcției sau a încăperii izolate se transmite executantului lucrării cadastrale pentru finalizarea lucrării de formare a bunului imobil.

(4) La iniţiativa executorului judecătoresc, bunul imobil se poate forma în cazul urmării silite a bunurilor debitorului în conformitate cu legislaţia.

(5) La hotărîrea Serviciului Fiscal de Stat, bunul imobil se poate forma în cazul sechestrării şi comercializării, în conformitate cu legislaţia, a unei părţi din bunul imobil pentru stingerea datoriilor la plăţile obligatorii.

(6) Formarea bunului imobil la hotărîrea Serviciului Fiscal de Stat poate fi dispusă după apariţia, conform legislaţiei, a dreptului de comercializare a bunului imobil. 

(7) Hotărîrea Serviciului Fiscal de Stat trebuie să conţină: data şi locul emiterii; denumirea organului care decide formarea; funcţia, numele, prenumele reprezentantului Serviciului Fiscal de Stat; datele de identificare ale proprietarului; locul aflării (adresa) bunului imobil iniţial, numărul lui cadastral şi semnătura reprezentantului Serviciului Fiscal de Stat.

(7-1) La finalizarea lucrărilor de formare, executantul depune proiectul de formare spre coordonare autorității administrației publice locale (specialistului pentru reglementarea proprietății funciare sau serviciului de arhitectură/arhitectului). Autoritatea administrației publice locale va comunica, în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii proiectului, despre acceptarea sau refuzul de a coordona proiectul de formare a bunului imobil.

(8) Pentru înregistrarea drepturilor asupra bunului imobil format şi operarea modificărilor de rigoare în documentele cadastrale, la proiectul planului bunului imobil format se anexează, după caz, hotărîrea instanţei de judecată sau hotărîrea Serviciului Fiscal de Stat privind sechestrarea bunului imobil şi hotărîrea Serviciului Fiscal de Stat privind formarea bunului imobil. În aceste cazuri, decizia proprietarului privind formarea bunului imobil nu este necesară.

(9) Cheltuielile de formare şi înregistrare a bunurilor imobile se consideră, în cazul formării în temeiul hotărîrii Serviciului Fiscal de Stat, cheltuieli de executare silită a obligaţiilor fiscale, sumele respective transferîndu-se beneficiarilor în conformitate cu art.208 din Codul fiscal nr.1163-XIII din 24 aprilie 1997. În celelalte cazuri, aceste cheltuieli sînt suportate de persoanele interesate.

Art 22 Legea Cu privire la formarea bunurilor imobile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №354 din 28.10.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului