Articolul 11 din Legea Сu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova în Republica Moldova. Dispoziţii generale

(1) Regimul frontierei de stat este format dintr-un ansamblu de reguli şi măsuri prevăzute de prezenta lege şi stabilite în conformitate cu prevederile prezentei legi, precum şi din norme şi principii de drept internaţional referitoare la:

a) întreţinerea frontierei de stat;

b) trecerea peste frontiera de stat a persoanelor, mijloacelor de transport, a mărfurilor şi a altor bunuri; decolarea şi aterizarea navelor aeriene; intrarea, aflarea şi ieşirea navelor şi a altor mijloace plutitoare în spaţiul acvatic de frontieră;

c) desfăşurarea activităţilor economice şi de altă natură la frontiera de stat;

d) soluţionarea incidentelor legate de încălcarea regimului frontierei de stat.

(2) În porturile deschise traficului internaţional, suprafaţa acestora cu platforme, imobile şi instalaţii aferente reprezintă zona supusă regimului frontierei de stat.

(2-1) În aeroporturile deschise traficului internaţional, suprafaţa acestora cu platforme, imobile şi instalaţii aferente reprezintă zona supusă regimului punctului de trecere.

(3) Regulile de construcţie, exploatare şi reparaţie a căilor de comunicaţie, inclusiv a celor electronice, a construcţiilor hidrotehnice, care traversează frontiera de stat pe uscat sau pe apele de frontieră se stabilesc de Guvern, respectîndu-se tratatele încheiate de Republica Moldova cu statele vecine.

(4) Regimul frontierei de stat poate restricţiona activităţile care împiedică supravegherea frontierei sau tulbură ordinea şi securitatea la frontiera de stat, cum ar fi utilizarea armelor de foc şi a substanţelor explozibile, lucrările în imediata apropiere a frontierei de stat, vînătoarea şi pescuitul, păşunatul vitelor, iluminarea şi focul deschis. Drepturile, obligaţiile şi restricţiile regimului frontierei de stat neprevăzute de prezenta lege sau de tratatele internaţionale se stabilesc de Guvern.

(5) Nu constituie încălcări ale regimului frontierei de stat trecerea forţată a frontierei de stat de către persoane şi mijloace de transport pe uscat, intrarea neintenţionată în apele de frontieră a navelor și a altor mijloace plutitoare, zborul forţat în spaţiul aerian al Republicii Moldova al aeronavelor şi al altor aparate de zbor, efectuate în următoarele cazuri de forţă majoră: accident, avarie, calamitate naturală, navigaţie în condiţii de gheaţă, necesitate de transportare a persoanelor salvate, acordarea de ajutor medical de urgenţă unor membri ai echipajului sau pasagerilor, precum şi în alte cazuri de forţă majoră.

(6) În cazul apariţiei pericolului de răspîndire a unor boli infecţioase deosebit de periculoase pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altui stat, a altui eveniment care poate pune în pericol viaţa sau sănătatea populaţiei, prin decizia conducătorilor Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal, precum şi ai altor organe de control stabilite de lege, după caz – a administraţiei porturilor şi aeroporturilor, traficul peste frontiera de stat poate fi limitat temporar sau suspendat. Autorităţile menţionate pot institui regim de carantină pentru persoane, animale, material semincer şi săditor, precum şi pentru alte produse. Autorităţile menţionate informează urgent toate punctele de trecere, organele interesate şi statele vecine despre situaţia excepţională creată şi despre măsurile luate.

Art 11 Legea Сu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №215 din 04.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului