Articolul 35 din Legea Сu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova în Republica Moldova. Instituirea punctelor de trecere

(1) Decizia de deschidere sau închidere a punctelor de trecere se aprobă de Guvern, în conformitate cu tratatele încheiate de Republica Moldova cu statele vecine.

(2) Deschiderea punctelor de trecere se efectuează după construcţia, înzestrarea şi darea în exploatare a construcţiilor, încăperilor şi edificiilor conform proiectului aprobat de către Poliţia de Frontieră în comun cu Serviciul Vamal şi cu alte servicii competente. La elaborarea proiectelor trebuie să fie prevăzute încăperi şi edificii, necesare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei, a controlului vamal şi a altor tipuri de control.

(3) Punctele de trecere trebuie să fie amenajate astfel încît să permită aplicarea eficientă, simplă şi la costuri reduse a controlului la trecerea frontierei.

(4) Cheltuielile de construcţie şi amenajare a punctelor de trecere internaţionale şi interstatale sînt suportate de Guvern, iar a celor locale – de autorităţile administraţiei publice locale.

(5) Lista punctelor de trecere, inclusiv a celor în care controlul la trecerea frontierei se efectuează de una din autorităţile responsabile de control, precum şi normele tehnice de înzestrare a lor se aprobă de Guvern.

(6) În punctele de trecere funcţionează, în comun, subdiviziunile Poliţiei de Frontieră şi ale Serviciului Vamal, precum şi alte organe de control stabilite prin lege, care efectuează controlul şi răspund, în limitele competenţei, de controlul la trecerea frontierei de către persoane, mijloace de transport, a mărfurilor şi a altor bunuri, precum şi de desfăşurarea în bune condiţii a traficului acestora. Poliţia de Frontieră şi Serviciul Vamal asigură coordonarea activităţii tuturor serviciilor în conformitate cu prezenta lege şi, în limitele competenţei lor, iau decizii definitive privind autorizarea sau neautorizarea trecerii frontierei de stat. Poliţia de Frontieră asigură regimul şi ordinea publică în punctele de trecere a frontierei de stat, controlul de securitate al pasagerilor, bagajelor, încărcăturilor, personalului aeronautic şi naval, precum şi protecţia zonelor de securitate cu acces limitat în cadrul aeroporturilor şi porturilor Republicii Moldova.

(7) Administraţia gărilor, porturilor (cheiurilor), aeroporturilor (aerodromurilor), a altor întreprinderi şi organizaţii, prin care se autorizează trecerea frontierei de stat, atribuie, în mod gratuit, autorităţilor menţionate la alin. (6) încăperi necesare şi locuri special amenajate, inclusiv comodităţi, pentru îndeplinirea serviciului, asigură acoperirea cheltuielilor pentru serviciile publice de gospodărie comunală, reparaţii şi întreţinere, asigură facilităţi adecvate şi măsuri organizatorice, încît controalele la trecerea frontierei de stat să fie efectuate în conformitate cu prevederile prezentei legi. Punctele de trecere trebuie să fie dotate cu instalaţii care să permită diferenţierea dintre pasagerii curselor interne şi ceilalţi pasageri. Administraţiile specificate în prezentul alineat trebuie să prevadă pentru angajaţii Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal şi ai altor organe de control, stabilite de lege, spaţii adecvate pentru birouri şi un număr suficient de parcări, precum şi accesul gratuit la facilităţile respective, dispozitive şi transport gratuit pentru realizarea sarcinilor lor în zona de competenţă a acestei administraţii, în timp util şi în mod gratuit să furnizeze informaţii necesare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat.

(8) Poliţia de Frontieră şi Serviciul Vamal aprobă Normele tehnologice de efectuare a controlului la punctul de trecere. În punctele de trecere situate în limitele gărilor şi porturilor, Normele tehnologice se coordonează cu administraţia acestora. Denumirea, suprafaţa, specificul de activitate şi orarul de funcţionare a punctului de trecere care nu este deschis 24 de ore se afişează la intrare într-un loc vizibil.

(9) Orice activitate la punctele de trecere care nu contravine legislaţiei în vigoare, cu excepţia controlului la trecerea frontierei şi a controlului vamal, se efectuează cu acordul şefilor subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră şi Serviciului Vamal, eliberîndu-se în acest scop permise. La punctele de trecere situate în gări, aeroporturi şi porturi, permisele de acces în zonele cu acces limitat se eliberează de către administraţia acestora, cu acordul şefilor subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră şi Serviciului Vamal. Condiţiile de eliberare a permisului se aprobă de Guvern.

(10) Activitatea Poliţiei de Frontieră şi a Serviciului Vamal în aeroporturi nu trebuie să contravină prevederilor actelor normative ce reglementează facilitarea transporturilor aeriene şi securitatea aeronautică.

Art 35 Legea Сu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №215 din 04.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului