Articolul 30 din Legea Сu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova în Republica Moldova. Autorizarea accesului în zona de frontieră

(1) Pentru autorizarea accesului în zona de frontieră, persoanele urmează să dispună de permis eliberat de Poliţia de Frontieră, însoţit de un act de identitate. Permisul nu este necesar pentru:

a) persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră sau în localităţile ale căror hotare se află în acea zonă;

b) persoanele care călătoresc pe drumurile ce traversează zona de frontieră;

c) angajaţii autorităţilor publice centrale şi locale care activează în zona de frontieră.

(1-1) În fîşia de protecţie a frontierei de stat şi pe culoarul de frontieră, pentru persoanele care locuiesc permanent în zona de frontieră sau în localităţile ale căror hotare se află în acea zonă, accesul este permis în baza documentelor de identitate valabile şi a informării prealabile (telefonice, verbale sau electronice) a subdiviziunii Poliţiei de Frontieră.

(2) Poliţia de Frontieră eliberează permise permanente şi temporare. Permisul permanent se eliberează pe un termen de cel puţin un an pentru persoanele care activează permanent, precum şi pentru persoanele care dispun de imobile în zona de frontieră, însă nu dispun de viză de reşedinţă în acel loc. Permisul temporar se eliberează, pe o perioada de pînă la un an, persoanelor care solicită acces în zona de frontieră.

(3) Poliţia de Frontieră are dreptul să refuze eliberarea permisului:

a) dacă au fost introduse măsuri de intensificare a supravegherii frontierei;

b) în caz de situaţii excepţionale apărute în zona de frontieră;

c) dacă persoana are antecedente penale nestinse ori a încălcat anterior regimul frontierei de stat sau regimul zonei de frontieră.

(4) Condiţiile şi procedura de anulare şi de retragere a permiselor de acces în zona de frontieră se stabilesc de şeful Departamentului Poliţiei de Frontieră.

Art 30 Legea Сu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №215 din 04.11.2011

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului