Articolul 19 din Legea Cu privire la parteneriatul public-privat în Republica Moldova. Modalităţile de realizare a contractelor de parteneriat public-privat

(1) Finanțarea investițiilor în cadrul contractelor de parteneriat public-privat se efectuează integral din resursele financiare asigurate de partenerul privat, din resursele financiare proprii sau din cele atrase de la finanțatori.

(2) Investițiile finanțate din veniturile aferente gestionării patrimoniului public și din amortizarea valorii patrimoniului public, incluse în tarifele serviciilor prestate, nu pot fi recunoscute ca investiții din resursele financiare proprii ale partenerului privat, respectiv, acestea nu vor fi restituite partenerului privat în caz de rezoluțiune a contractului.

(3) Partenerul public poate contribui la realizarea proiectului de parteneriat public-privat prin una sau mai multe dintre următoarele modalități, în condițiile specificate în documentația de atribuire și în contractul de parteneriat public-privat:

a) constituirea unor anumite drepturi în favoarea partenerului privat (dreptul de superficie, de servitute sau dreptul de folosință asupra bunurilor proprietate a statului);

b) asumarea unor obligații privind etapele premergătoare realizării investiției, precum: cheltuielile pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, a altor studii aferente obiectivelor de investiții, inclusiv cheltuielile necesare pentru obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor prevăzute de lege, cheltuielile de expertiză, de proiectare și de asistență tehnică.

(4) În cazul în care partenerul public intenționează recuperarea costurilor deja suportate conform alin. (3) lit. b), legate de pregătirea proiectului, acestea se includ în valoarea estimată a proiectului, partenerul public având obligația de a le evidenția în mod distinct în documentația de atribuire.

(5) În cazul prevăzut la alin. (4), partenerul public precizează, în documentația de atribuire și în contract, obligația viitorului partener privat de a rambursa costurile deja suportate de partenerul public, legate de pregătirea proiectului, precum și condițiile în care se va realiza această rambursare.

(6) În aplicarea prevederilor alin. (5), partenerul public poate condiționa intrarea în vigoare a contractului de parteneriat public-privat de rambursarea de către partenerul privat a costurilor deja suportate de partenerul public, legate de pregătirea proiectului respectiv.

(7) Contribuția partenerului public la proiectul de parteneriat public-privat se realizează în conformitate cu reglementările privind ajutorul de stat și utilizarea finanțelor publice și cu reglementările specifice domeniului de activitate al partenerului public privind finanțarea categoriilor de investiții ce ar putea constitui obiectul unui contract de parteneriat public-privat.

Art 19 Legea Cu privire la parteneriatul public-privat în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №179 din 10.07.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului