Articolul 29 din Legea Cu privire la parteneriatul public-privat în Republica Moldova. Evaluarea ofertelor

(1) În cel mult 30 de zile calendaristice din data expirării termenului comunicatului informativ, comisia de selectare a partenerului privat examinează ofertele depuse. Prin decizia comisiei, acest termen poate fi prelungit cu încă cel mult 30 de zile calendaristice, ofertanții fiind informați suplimentar.

(1-1) Dacă în concursul de selectare a partenerului privat se înregistrează un singur ofertant, comisia de selectare a partenerului privat prelungește concursul cu 30 de zile calendaristice, iar oferta depusă nu se deschide. În acest caz, comisia are obligația de a asigura informarea publicului cu privire la prelungirea termenului de depunere a ofertelor. Dacă, după expirarea termenului suplimentar de depunere a ofertelor, nu se înregistrează alți ofertanți, comisia deschide și evaluează oferta înregistrată.

(2) Ofertele depuse se evaluează în scopul determinării eficacității fiecărui proiect de parteneriat public-privat și al determinării avantajului său comparativ. Fiecare membru al comisiei trebuie să prezinte în scris preşedintelui comisiei opinia sa argumentată privind fiecare ofertă, ţinînd cont de corespunderea acesteia criteriilor stabilite.

(3) Pentru a se încheia contract cu cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic, comisia de selectare a partenerului privat evaluează ofertele potrivit următoarelor criterii: calitatea, preţul, valoarea tehnică, caracterul estetic şi funcţional, caracteristicile de mediu, costurile de funcţionare, rentabilitatea, serviciile post-vînzare şi asistenţa tehnică, data livrării şi termenul de livrare sau de execuţie.

(3-1) Evaluarea proiectului de parteneriat public-privat pentru determinarea avantajului său comparativ se efectuează în cazul în care proiectul este recunoscut ca fiind eficient în conformitate cu fiecare dintre criteriile specificate la alin. (3).

(3-2) Avantajul comparativ al proiectului de parteneriat public-privat este determinat pe baza raportului dintre următorii indicatori:

a) cheltuielile nete ale bugetului de stat în implementarea unui proiect de parteneriat public-privat și cheltuielile nete în implementarea unui contract de achiziții;

b) cheltuielile nete ale bugetului de stat în implementarea unui proiect de parteneriat public-privat și veniturile nete realizate din gestiunea patrimoniului public transmis în parteneriat public-privat;

c) volumul obligațiilor asumate de partenerul public în cazul riscurilor apărute în timpul implementării unui proiect de parteneriat public-privat și volumul obligațiilor asumate de partenerul public în cazul implementării unui contract de achiziții.

(4) După examinarea tuturor ofertelor primite, comisia de selectare a partenerului privat întocmeşte raportul de evaluare a ofertelor recepţionate şi decide asupra desemnării partenerului privat sau respingerii tuturor ofertelor.

(4-1) Dacă în cadrul procedurii de selectare a partenerului privat nu poate fi semnat, în condițiile legii, un contract de parteneriat public-privat cu niciunul dintre ofertanți, partenerul public are dreptul de a lansa un nou concurs, cu respectarea prevederilor prezentei legi.

(4-2) Decizia privind respingerea ofertelor trebuie să fie motivată și poate avea la bază următoarele motive:

a) oferta depusă nu corespunde principiilor de parteneriat public- privat;

b) oferta nu corespunde cerințelor prevăzute la art. 25 alin. (2) lit. c) și d);

c) obiectul specificat în ofertă nu necesită reconstrucție sau nu este necesară crearea obiectului specificat în ofertă;

d) obiectul specificat în ofertă nu este liber de drepturile unor terți;

e) oferta a fost depusă după termenul-limită de depunere;

f) oferta a fost depusă de un ofertant care nu îndeplinește una sau mai multe dintre cerințele stabilite la art. 81;

g) oferta nu satisface în mod corespunzător cerințele documentului de concurs;

h) oferta conține propuneri de modificare a clauzelor contractuale stabilite de partenerul public și care sunt în mod evident dezavantajoase pentru acesta din urmă, iar investitorul privat, deși a fost informat cu privire la respectiva situație, nu acceptă renunțarea la clauzele respective;

i) oferta conține, în cadrul propunerii financiare, prețuri care nu sunt rezultatul liberei concurențe și care nu pot fi justificate.

(5) Documentele aferente concursului de selectare a partenerului privat, inclusiv ofertele depuse și documentele anexate, se păstrează timp de 5 ani în arhiva partenerului public, după care se nimicesc.

(6) Participanții la concurs ale căror oferte au fost respinse au dreptul să conteste decizia comisiei de selectare a partenerului privat în termen de 15 zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

(7) Contestația prevăzută la alin. (6) este examinată în termen de 30 de zile lucrătoare de către comisia de selectare a partenerului privat, fapt adus la cunoștința solicitantului. Decizia comisiei de selectare a partenerului privat de a respinge contestația menționată sau neinformarea în termen a solicitantului nu îl privează pe acesta de dreptul de a se adresa în instanța de contencios administrativ.

Art 29 Legea Cu privire la parteneriatul public-privat în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №179 din 10.07.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului