Articolul 10 din Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova. Omologarea şi înregistrarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor

(1) Omologarea, inclusiv prin recunoașterea autorizației, precum şi înregistrarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor se efectuează de către autoritatea de omologare a produselor fitosanitare și a fertilizanților.

(2) Omologarea și/sau extinderea domeniului de aplicare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor se efectuează la solicitarea producătorului sau a persoanei juridice desemnate de producător ca reprezentant oficial al acestuia.

(3) Sînt supuse omologării noile forme preparative ale produselor de uz fitosanitar şi ale fertilizanţilor numai după aprobarea lor, în modul stabilit, în urma cercetării-testării-experimentării lor de stat. Lista substanțelor active, aprobată de Uniunea Europeană, va fi recunoscută necondiționat de către Consiliul Republican Interdepartamental pentru Aprobarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor în procesul de omologare a produselor de uz fitosanitar.

(3-1) Pentru produsele de uz fitosanitar și adjuvanții autorizați în unul din statele membre ale Uniunii Europene, pentru fertilizanții ce îndeplinesc cerinţele esenţiale stabilite de Guvern și pentru fertilizanții înregistrați conform cerințelor naționale ale unui stat membru al Uniunii Europene, omologarea se acordă în cadrul unei proceduri simplificate de recunoaștere, conform Regulamentului privind atestarea și omologarea de stat a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților pentru utilizare în agricultură și silvicultură, aprobat de Guvern, fără efectuarea cercetării-testării-experimentării de stat a acestora, într-un termen de  40 de zile lucrătoare de la depunerea unei cereri complete. 

(3-2) Introducerea și circulația pe piață a fertilizanților marcați cu mențiunea „Fertilizant CE” sînt permise fără efectuarea cercetării-testării-experimentării de stat și fără înregistrarea în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, cu excepția cazului în care solicitantul cere acest lucru.

(4) Pentru omologarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor se prezintă în mod obligatoriu dosarul toxicologic, documentaţia şi regulile de utilizare a lor inofensivă, metodele de determinare a reziduurilor de produse de uz fitosanitar şi de fertilizanţi din producţia agricolă, din produsele alimentare, din furaje, din mediu, precum şi rezultatele expertizelor realizate de organele abilitate.

(5) Produsele omologate spre utilizare pe teritoriul Republicii Moldova sînt înscrise în Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor, care se elaborează, se actualizează şi se publică de organul de resort.

(6) Pentru fiecare produs omologat, organul de stat abilitat eliberează un certificat de omologare care cuprinde denumirea comercială a produsului, producătorul, substanţa activă, conţinutul în substanţă activă şi principalele caracteristici ale acesteia, spectrul de acţiune, domeniile de utilizare, dozele de aplicare, categoria de pericol, precum şi alte prescripţii care să determine o conduită responsabilă din partea producătorilor, comercianţilor şi utilizatorilor.

(7) Produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţii se înregistrează pentru un termen de 7 ani. În cazul în care sînt necesare investigaţii suplimentare pentru constatarea gradului de pericol pentru om, animale şi mediu, se înregistrează provizoriu pentru un termen de 2 ani. La expirarea termenului înregistrării, acesta poate fi prelungit la solicitarea titularului certificatului de omologare sau în condițiile alin. (2). Nesolicitarea prelungirii termenului înregistrării în decurs de 3 luni de la expirarea acestuia atrage radierea produselor din Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor.

(8) Consiliul Republican Interdepartamental pentru Aprobarea Produselor de Uz Fitosanitar şi a Fertilizanţilor poate interzice definitiv sau temporar utilizarea produsului omologat în cazul în care se constată că nu mai corespunde din punct de vedere fitosanitar, toxicologic sau ecologic şi în alte cazuri stabilite de organele de ocrotire a sănătăţii şi de organele de protecţie a mediului, informînd în acest caz firma producătoare şi indicînd motivele deciziei luate.

Art 10 Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №119 din 22.07.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului