Articolul 17 din Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova. Regimul de utilizare a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor

(1) Instituţiile de cercetări ştiinţifice şi organizaţiile antrenate în activităţi cu produse de uz fitosanitar şi cu fertilizanţi asigură determinarea eficienţei biologice, elaborarea regulamentelor de aplicare, transportare, depozitare a acestor produse şi prezintă beneficiarilor informaţia necesară.

(2) La utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor se realizează un complex de măsuri argumentate ştiinţific, adoptate pentru zona pedoclimatică respectivă, ţinîndu-se cont de codurile de bună practică în agricultură, de studiul agrochimic al solului, de indicii paşaportului agrochimic al cîmpului (parcelei), de starea semănăturilor, de rezultatele diagnosticării substanţelor minerale pentru plante, de pronosticul dezvoltării bolilor, dăunătorilor şi buruienilor.

 (3) Produsele de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală au regimul produselor strict reglementat. Tratamentele fitosanitare cu produse de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se efectuează de către utilizatorii profesioniști care au frecventat un curs de instruire de minimum 20 de ore, fapt confirmat prin certificatul de perfecționare eliberat gratuit pe un termen de 36 de luni de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor care, anual, împreună cu Ministerul Sănătății, organizează astfel de instruiri. Începînd cu data de 1 ianuarie 2018, comercializarea produselor de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se admite doar pentru persoanele deținătoare ale certificatului de perfecționare.

(4) Produsele de uz fitosanitar din categoriile de pericol 3 și 4 de toxicitate acută orală/dermală sînt comercializate şi distribuite persoanelor fizice şi persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, în vederea combaterii bolilor, dăunătorilor şi buruienilor.

(5) Categoria de pericol de toxicitate acută orală/dermală a produselor de uz fitosanitar de fabricaţie internă se stabileşte de către Serviciul Sanitaro-Epidemiologic de Stat al Republicii Moldova.

(6) Stabilirea categoriei de pericol de toxicitate acută orală/dermală a produselor de uz fitosanitar provenite din import se face în baza expertizei dosarului , depus de solicitant, efectuată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Art 17 Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №119 din 22.07.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului