Articolul 10-1 din Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova. Protecţia datelor în procesul de omologare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților

(1) Rapoartele cu privire la testele și studiile asupra produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților beneficiază de regimul de protecție a datelor în condițiile specificate de prezentul articol. 

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică:

a) rapoartelor cu privire la testele și studiile pentru care solicitanții au depus scrisori de acces;

b) în cazul în care perioada de protecție a datelor, acordată în legătură cu un alt produs de uz fitosanitar pentru rapoartele cu privire la testele și studiile în cauză, a expirat. 

(3) Regimul de protecție a datelor menționat la alin. (1) se acordă în cazul în care solicitantul revendică (cere) inițial un astfel de regim pentru rapoartele cu privire la testele și studiile referitoare la substanța activă, agentul fitoprotector, agentul sinergic, adjuvant și produsul de uz fitosanitar în momentul depunerii dosarului și a furnizat autorității de omologare a produselor fitosanitare și a fertilizanților o confirmare a faptului că nicio perioadă de protecție a datelor nu a fost acordată pentru test ori pentru studiu sau că nicio perioadă acordată nu a expirat. 

(4) Regimul de protecție a datelor se aplică în cazul rapoartelor cu privire la testele și studiile efectuate referitoare la substanța activă, agenții fitoprotectori sau agenții sinergici, adjuvanți și produsul de uz fitosanitar atunci cînd solicitantul înaintează inițial rapoartele necesare pentru omologarea sau modificarea unei omologări spre a permite utilizarea produsului pe o altă cultură, recunoscute ca fiind conforme cu bunele practici de laborator sau experimentale.

(5) Informațiile privind produsele de uz fitosanitar prevăzute la alin. (1) și (4) sînt protejate pentru o perioadă de 10 ani, începînd din data la care a fost aprobată omologarea inițială. Pentru produsele de uz fitosanitar cu risc redus, perioada respectivă se prelungește pînă la 13 ani. 

(6) Perioadele prevăzute la alin. (5) se prelungesc cu 3 luni pentru fiecare extindere a omologării emise pentru o utilizare minoră.

(7) Datele privind produsele de uz fitosanitar nu pot fi protejate mai mult de 13 ani, iar în cazul celor cu risc redus – mai mult de 15 ani.

(8) Prevederile alin. (4)–(7) se aplică și în cazul rapoartelor cu privire la testele și studiile înaintate de terți, în scopul extinderii omologării pentru utilizări minore.

(9) Rezultatele studiului asupra produsului de uz fitosanitar, necesare pentru revizuirea omologării, la cererea solicitantului, sînt protejate pe o perioadă de 30 de luni.

Art 10-1 Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №119 din 22.07.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului