Articolul 21 din Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova. Autorităţile publice care promovează politica de stat în domeniu şi autorităţile competente

(1) Politica de stat în domeniul activităţilor cu produse de uz fitosanitar şi cu fertilizanţi, inclusiv programele/planurile de acțiune pentru promovarea protecției integrate a plantelor și utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar în scopul reducerii riscurilor și a efectelor acestora asupra sănătății umane și mediului, este promovată de Guvern prin Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

(2) Stabilirea necesarului de produse de uz fitosanitar şi de fertilizanţi, precum şi coordonarea volumului lor de fabricare sau importare ţin de competenţa Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, care precizează anual cotele acestor produse pe compartimente şi admite importul fiecărui lot importat sau produs, în modul stabilit de Guvern.

(3) Supravegherea şi controlul de stat asupra fabricării, importului, transportării, depozitării, comercializării şi utilizării produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, precum şi controlul asupra reziduurilor acestor produse în producţia agroalimentară, furajeră şi în mediu sînt puse în sarcina Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor. Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Camera de Licenţiere şi alte organe competente desfăşoară astfel de activităţi în limitele competenţei prevăzute de lege. Controlul de stat al persoanelor care practică activitate de întreprinzător se planifică, se efectuează și se înregistrează în conformitate cu prevederile Legii nr. 131 din 8 iunie 2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

(4) Monitorizarea fitosanitară, agrochimică şi ecotoxicologică a plantelor, solului şi producţiei agricole o efectuează Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor,instituţiile de cercetări ştiinţifice, organizaţiile subordonate Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare şi/sau care funcţionează pe lîngă acesta, precum şi autorităţile administraţiei publice locale.

(5) Autorităţile interesate în desfăşurarea activităţilor cu produse de uz fitosanitar şi cu fertilizanţi vor lua măsuri care să stimuleze interesul producătorilor agricoli pentru aplicarea tehnologiilor recomandate şi evitarea utilizării abuzive a produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor prin promovarea protecției integrate a plantelor și utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar.

Art 21 Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №119 din 22.07.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului