Articolul 15-1 din Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova. Înregistrarea oficială a depozitelor specializate

(1) Pentru înregistrarea oficială a depozitului specializat se depune o notificare la Agenție, cu cel puțin 15 zile lucrătoare pînă la începerea activității, în care se indică datele de identificare ale persoanei care va utiliza depozitul specializat, declarația cu privire la amenajarea și întrunirea cerințelor tehnice pentru depozitul respectiv și solicitarea controlului de stat pentru validarea și înregistrarea depozitului. Forma notificării se aprobă de Guvern. La notificare se anexează copia de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de locațiune a depozitului. La data recepționării notificării, Agenția este obligată să introducă depozitul în Registrul depozitelor specializate pentru fertilizanți și produse de uz fitosanitar (în continuare – Registru), cu acordarea unui document confirmativ în acest sens.

(2) În termen de 5 zile lucrătoare de la recepționarea notificării, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor organizează un control în comun cu organul de supraveghere și control responsabil de protecția mediului și organul de control responsabil de protecția sănătății publice, în conformitate cu prevederile Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. În urma controlului se întocmește un proces-verbal de control comun, în cel mult 10 zile lucrătoare, cu sau fără prescrierea unor recomandări de înlăturare a neconformităților depistate.

(3) În cazul în care, în urma controlului, sînt identificate încălcări care prezintă risc major pentru viața și sănătatea oamenilor sau pentru mediu, dar care pot fi remediate într-un termen proxim, Agenția suspendă înregistrarea depozitului specializat. În cazul în care în urma controlului sînt identificate încălcări care prezintă risc major și iminent pentru viața și sănătatea oamenilor sau pentru mediu și care nu pot fi înlăturate, Agenția radiază depozitul din Registru.

(4) Suspendarea înregistrării și radierea trebuie să fie argumentate și se efectuează în temeiul cerințelor indicate expres în lege sau în actul normativ aprobat de Guvern, care specifică expres rigorile pentru depozitele specializate. Agenția poate iniția suspendarea înregistrării sau radierea la solicitarea altui organ de control implicat în cazul în care sînt atestate încălcări în domeniul de control al organului respectiv potrivit celor indicate la alin. (3).

(5) Depozitul specializat, înregistrat oficial în sensul prezentei legi, nu necesită autorizare suplimentară din perspectiva sănătății publice sau a protecției mediului. În cazul în care Agenția nu inițiază un control și nu acordă niciun răspuns în decurs de 15 zile de la notificare, depozitul se consideră înregistrat oficial, iar documentul confirmativ, eliberat la notificare, sau un exemplar al notificării avizat de Agenție cu data recepționării servesc drept documente confirmative privind înregistrarea oficială a depozitului pînă la efectuarea unui control în acest scop.

(6) Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ține Registrul depozitelor specializate pentru fertilizanți și produse de uz fitosanitar. Datele din Registru sînt accesibile autorităților publice care solicită acces către acestea, cu respectarea prevederilor legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Agenția publică pe pagina sa web oficială lista depozitelor specializate înregistrate oficial și eliberează gratis agenților economici extrase din Registru cu privire la depozitele notificate de aceștia.

Art 15-1 Legea Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №119 din 22.07.2004

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului