Articolul 11-1 din Legea Privind Inspectoratul de Stat al Muncii în Republica Moldova. Modul de efectuare a controlului de stat asupra respectării actelor normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă

(1) Controlul de stat asupra respectării actelor normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă reprezintă totalitatea acțiunilor organizate și realizate de Inspectoratul de Stat al Muncii sub formă de verificare, evaluare și/sau analiză la fața locului și/sau prin solicitare directă de la angajatori prin poștă, inclusiv prin poșta electronică, sau prin telefon de a prezenta documentația și alte informații pe care aceștia, în virtutea legii, sunt obligați să le posede.

(2) Controlul de stat asupra respectării actelor normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă se efectuează conform Legii nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

(3) Controlul de stat asupra respectării actelor normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă are următoarele scopuri:

a) verificarea modului în care angajatorii respectă actele normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă;

b) verificarea modului în care agențiile private care desfășoară activitate legată de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova respectă actele normative din domeniul migrației în scop de muncă;

c) acordarea ajutorului consultativ și metodologic angajatorului și agențiilor private care desfășoară activitate legată de plasarea în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova în identificarea căilor de aplicare eficientă a legislației și de prevenire a încălcărilor, a căilor de lichidare a încălcărilor în cazul constatării acestora, precum și a căilor de conformare la prevederile legale.

(4) Controlul asupra respectării actelor normative din domeniul muncii, securității și sănătății în muncă se realizează prin control planificat sau prin control inopinat.

(5) Controlul planificat se efectuează în conformitate cu Planul anual al controalelor, elaborat și înregistrat conform Legii nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

(6) Planul anual al controalelor se întocmește de către Inspectoratul de Stat al Muncii în baza metodologiei de planificare a controalelor, aprobată de Guvern, și se înregistrează în Registrul de stat al controalelor până la data de 1 decembrie a anului precedent anului calendaristic la care se referă planul controalelor. La elaborarea planului anual al controalelor se ia în considerare Programul de activitate al Inspectoratului de Stat al Muncii, aprobat de directorul Inspectoratului de Stat al Muncii după coordonarea cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

(7) Controlul inopinat reprezintă controlul exercitat în afara planului anual al controalelor și se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr.131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător.

Art 11-1 Legea Privind Inspectoratul de Stat al Muncii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №140 din 10.05.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului