Articolul 3-3 din Legea Privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte în Republica Moldova. Utilizarea paşapoartelor diplomatice şi a paşapoartelor de serviciu, termenele de valabilitate şi alte prevederi

(1) Paşapoartele diplomatice şi cele de serviciu vor fi utilizate strict, conform destinaţiei, în vederea realizării scopurilor pentru care acestea au fost eliberate.

(2) Dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia prevăzută la art.3-1 sau art.3-2, sau din momentul în care persoana cade sub incidenţa art.3-1 sau art.3-2. Dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic sau a celui de serviciu încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei prevăzute la art.3-1 sau art.3-2 ori în momentul în care persoana nu mai cade sub incidenţa art.3-1 sau art.3-2.

(3) Paşaportul diplomatic şi cel de serviciu se eliberează pentru o perioadă de pînă la 5 ani.Articolul 7. Obligația de a deține buletine de identitate

(4) Copiii menţionaţi la art. 3-1 alin. (2) lit. x) şi art. 3-2 alin. (2) lit. v) beneficiază de paşaport diplomatic sau de paşaport de serviciu de la naştere.

(5) Modul şi termenele de eliberare, anulare, ridicare şi depozitare a paşaportului diplomatic şi a celui de serviciu se reglementează de Guvern.

(5-1) La depunerea cererii pentru eliberarea paşaportului diplomatic sau de serviciu, solicitantul este supus procedurii de prelevare a amprentelor digitale în conformitate cu cerinţele stabilite de Guvern.

(5-2) Persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă (permanent sau temporar) şi copiii cu vîrstă de pînă la 12 ani sînt scutiţi de includerea obligatorie a amprentelor digitale în paşapoartele diplomatice şi de serviciu. În cazul în care prelevarea amprentelor digitale este temporar imposibilă, paşaportul diplomatic şi de serviciu se eliberează pe un termen de valabilitate de 12 luni.

(6) Paşaportul diplomatic şi cel de serviciu conţin următoarele date:

a) seria și numărul;

b) denumirea statului emitent:

REPUBLICA MOLDOVA

REPUBLIC OF MOLDOVA

REPUBLIQUE DE MOLDOVA;

c) codul statului emitent – MDA;

d) codurile şi denumirile pașapoartelor:

PD – PAŞAPORT DIPLOMATIC

DIPLOMATIC PASSPORT

PASSEPORT DIPLOMATIQUE;

PS – PAŞAPORT DE SERVICIU

OFFICIAL PASSPORT

PASSEPORT DE SERVICE;

e) - abrogat;

f) - abrogat;

g) numele de familie;

h) prenumele;

i) cetățenia;

j) data naşterii;

k) numărul de identificare de stat al persoanei fizice;

l) sexul;

m) locul naşterii;

n) data eliberării;

o) denumirea autorității emitente;

p) termenul de valabilitate;

r) datele biometrice:

– fotografia titularului;

– imaginea facială digitală;

– amprentele digitale;

– semnătura personală a titularului, care se aplică de la vîrsta de 14 ani. În cazul persoanelor cu vîrsta sub 14 ani și al celor care nu pot aplica semnătura, se aplică o mențiune specială în condițiile stabilite de Guvern.

(7) Titularul paşaportului diplomatic sau al paşaportului de serviciu este obligat să predea paşaportul pe care îl deţine la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în termen de 5 zile lucrătoare de la întoarcerea din deplasarea în străinătate care a determinat necesitatea folosirii paşaportului diplomatic sau a celui de serviciu.

(8) Prevederile alin.(7) nu se aplică persoanelor prevăzute la art.3-1 alin.(2) lit.a)–i), t), u), w), x), y), şi z) şi persoanelor prevăzute la art.3-2 alin.(2) lit.a)–g1), t), u), şi v).

(9) În cazul nerespectării prevederilor alin.(7), Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene privează titularul paşaportului diplomatic sau al celui de serviciu de dreptul de deţinere a acestuia pentru o perioadă de 1 an.

(10) La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, organele centrale de specialitate ale administraţiei publice şi autorităţile administraţiei publice locale, precum şi alte instituţii în cadrul cărora activează persoanele care au dreptul la paşapoarte diplomatice şi de serviciu sînt obligate, în termen de 3 zile lucrătoare, să acorde, în scris sau prin mijloace electronice de comunicare, informaţii referitoare la utilizarea paşapoartelor diplomatice şi de serviciu.


Art 3-3 Legea Privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №273 din 09.11.1994

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021