Articolul 10 din Legea Privind calitatea apei potabile în Republica Moldova. Derogări

(1) Ministerul Sănătății după caz, la solicitarea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, înaintează pentru aprobare Guvernului, pe o perioadă determinată, derogări de la valorile parametrilor stabiliți în anexă dacă sînt întrunite următoarele condiții:

a) lipsesc alternative de alimentare cu apă potabilă a populației din zona respectivă, iar nivelul de risc pentru sănătatea consumatorilor pe perioada derogării este minim sau moderat;

b) există un plan de siguranță a apei potabile pentru sistemul de alimentare cu apă potabilă în cauză;

c) derogările sînt doar pentru parametrii chimici bor, fluor și nitriți din tabelul 2 din anexă și parametrii indicatori din tabelul 3 din anexă (cu excepția parametrilor microbiologici și ai radioactivității).

(2) Derogările se aprobă de Guvern în condițiile art. 5 alin. (2), sînt limitate la o perioadă cît mai scurtă și nu vor depăși termenul de 3 ani. În situația în care Agenția Națională pentru Sănătate Publică solicită prelungirea derogării, se prezintă Ministerului Sănătății analiza situației, motivarea solicitării de obținere a celei de-a doua derogări și planul de acțiuni pentru conformare prevederilor legii. A doua derogare nu va depăși termenul de 3 ani.

(3) În cazuri speciale, pentru localități unde sînt în derulare proiecte de modernizare/retehnologizare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă, Ministerul Sănătății poate aproba o a treia derogare pentru o perioadă care, de asemenea, nu va depăși termenul de 3 ani. Decizia pentru o astfel de cerere va fi luată de către minister în termen de 3 luni de la depunerea solicitării.

(4) Pentru orice derogare acordată în conformitate cu alin. (1)–(3) trebuie specificate următoarele:

a) motivele derogării;

b) parametrul în cauză, rezultatele relevante ale monitorizării anterioare și valoarea maximă permisă prin derogare;

c) zona geografică, cantitatea de apă furnizată zilnic, numărul populației afectate și eventualele consecințe asupra întreprinderilor producătoare de alimente;

d) schema de monitorizare adecvată, cu creșterea frecvenței de monitorizare la necesitate;

e) un rezumat al planului măsurilor de remediere, ce va include un calendar al activităților și o estimare a costului de evaluare a situației;

f) durata derogării.

(5) Prevederile alin. (4) nu se aplică dacă Agenția Națională pentru Sănătate Publică consideră că nerespectarea valorii parametrilor nu prezintă riscuri pentru sănătate și dacă măsurile luate în conformitate cu art. 9 alin. (2) sînt suficiente pentru remedierea deficienței în termen de 30 de zile. În această situație, Ministerul Sănătății stabilește numai o valoare maximă admisă a parametrilor în cauză și durata necesară pentru remedierea deficienței.

(6) Prevederile alin. (5) nu se aplică dacă se constată că, pe o perioadă mai mare de 30 de zile consecutive în ultimele 12 luni, valoarea unui parametru într-un sistem de alimentare cu apă potabilă este necorespunzătoare valorii stabilite pentru acesta.

(7) Subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și autoritățile administrației publice locale din teritoriul pentru care s-a recurs la derogările prevăzute în prezentul articol, în termen de 48 de ore de la confirmare, informează populația afectată despre aceste derogări și despre condițiile de gestionare a acestora. Agenția Națională pentru Sănătate Publică, împreună cu autoritățile administrației publice locale, va asigura acordarea de asistență grupurilor de populație vulnerabile pentru care derogarea implică un risc special. Aceste obligații nu se aplică în cazurile prevăzute la alin. (5), cu excepția situațiilor în care autoritățile competente decid contrariul.

(8) Agenția Națională pentru Sănătate Publică, cu excepția derogărilor prevăzute la alin. (5), informează Ministerul Sănătății în termen de 60 de zile, despre orice derogare referitoare la un sistem de alimentare cu apă potabilă care furnizează în medie mai mult de 1000 m3 pe zi sau aprovizionează mai mult de 5000 de persoane, inclusiv cu privire la specificațiile prevăzute la alin. (3).

(9) Prevederile alin. (1)–(8) nu se aplică apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente.

Art 10 Legea Privind calitatea apei potabile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №182 din 19.12.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021