Articolul 7 din Legea Privind calitatea apei potabile în Republica Moldova. Controlul calității apei potabile

(1) Monitorizarea calității apei potabile se asigură de către producător, operator și autorități publice după cum urmează:

a) producătorii de apă potabilă și operatorii asigură monitorizarea operațională, conformarea la parametrii de calitate și finanțarea monitorizării de audit și de control al calității apei potabile;

b) Agenția Națională pentru Sănătate Publică, inclusiv prin subdiviziunile sale teritoriale, asigură monitorizarea de audit a calității apei potabile la orice etapă de producere a apei (extragere, tratare, înmagazinare, distribuire) și a calității surselor de apă destinate îmbutelierii, precum și a calității apelor potabile îmbuteliate înainte de plasarea lor pe piață, cu scopul de a verifica conformitatea apei care urmează a fi distribuită consumatorului cu cerințele de calitate și de a preveni riscurile pentru sănătatea publică;

c) Agenția Națională privind Siguranța Alimentelor asigură supravegherea calității apei potabile utilizate de întreprinderile alimentare și supravegherea pe piață a apei potabile îmbuteliate.

(2) Ministerul Sănătății va lua toate măsurile în scopul asigurării capacităților de laborator și a calificării personalului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică pentru realizarea monitorizării de audit a calității apei potabile, în vederea prevenirii riscurilor pentru sănătatea publică.

(3) Producătorii de apă potabilă sau operatorii, prin sistem public ori individual, prin îmbuteliere în sticle sau în alte recipiente pentru industria alimentară, vor asigura monitorizarea operațională, de control al apei potabile, conform unui program care va cuprinde controlul eficienței tehnologiei de tratare, îndeosebi a dezinfecției, și controlul calității apei potabile produse și furnizate.

(4) Procedurile pentru monitorizarea prevăzută la alin. (3) se stabilesc în conformitate cu Regulamentul sanitar privind supravegherea și monitorizarea calității apei potabile, iar programul de monitorizare se aprobă de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

(5) Laboratoarele care efectuează încercări ale calității apei potabile, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, vor respecta specificațiile referitoare la metoda de analiză a parametrilor stabiliți conform Regulamentului sanitar privind supravegherea și monitorizarea calității apei potabile. Agenția Națională pentru Sănătate Publică plasează anual pe pagina web oficială lista laboratoarelor care efectuează încercări ale calității apei potabile.

(6) Pentru evaluarea calității apei potabile se pot utiliza și alte metode de analiză aprobate de organismul național de standardizare. Laboratoarele care recurg la metode alternative prezintă toate informațiile de validare a acestora.

(7) Agenția Națională pentru Sănătate Publică este în drept să decidă efectuarea unei monitorizări suplimentare dacă există dovezi ce atestă prezența în apă a unor substanțe sau microorganisme care nu au fost stabilite ca parametri conform tabelului 3 din anexă și care constituie un potențial pericol pentru sănătatea umană. Monitorizarea suplimentară se realizează individual pentru fiecare substanță sau microorganism în cauză.

Art 7 Legea Privind calitatea apei potabile în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №182 din 19.12.2019

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021