Articolul 21 din Legea Privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător în Republica Moldova. Dreptul de a începe controlul

(1) Inspectorul are dreptul să înceapă controlul conform procedurii stabilite de prezenta lege doar în cazul cînd sînt întrunite cumulativ următoarele condiţii:

a) prezentarea legitimaţiei;

b) înmînarea exemplarului delegaţiei de control;

c) existenţa probelor care demonstrează prezenţa unuia sau mai multor temeiuri dintre cele specificate la art. 19, în cazul controalelor inopinate;

d) expirarea termenului minim de notificare specificat la art. 18, în cazul controalelor planificate;

e) - abrogată;

f) înregistrarea delegației de control în Registrul de stat al controalelor.

(2) Controlul poate fi exercitat doar de inspectorii specificați expres în delegația de control și doar în timpul programului de activitate al persoanei controlate sau al subdiviziunii acesteia. Pentru efectuarea controlului nu pot fi desemnate persoane a căror desemnare este susceptibilă să genereze situaţii de conflict de interese în sensul Legii nr.16-XVI din 15 februarie 2008 cu privire la conflictul de interese.

(3) În cazul în care este necesar de a înlocui inspectorul sau de a desemna inspectori suplimentari, se emite o nouă delegaţie de control.

(4) În cazul cînd nu sînt respectate prevederile alin. (1)–(3), persoana supusă controlului este în drept:

a) să interzică accesul în incintă şi să refuze orice cooperare cu persoana care pretinde a fi inspector;

b) să apeleze la suportul organelor de poliţie pentru evacuarea din incintă a persoanei care pretinde a fi inspector.

(5) În cazul cînd nu sînt respectate prevederile alin. (1)–(3), persoana supusă controlului este obligată să anunţe autoritatea de supraveghere a controalelor despre încălcările depistate.

(6) Prin derogare de la alin. (1), în cazuri expres stabilite de legea specială și dacă este necesar pentru metoda de control aleasă, inspectorii pot să își dezvăluie identitatea și să înmîneze exemplarul delegației de control după efectuarea controlului, însă pînă la completarea și semnarea procesului-verbal de control. Despre posibilitatea de înmînare ulterioară a delegației de control se face o mențiune expresă în textul delegației pînă la aprobarea acesteia de către conducătorul organului de control.

(7) Controlul poate fi desfășurat de minimum doi inspectori, delegați de la același organ de control sau de la mai multe organe de control, în cazul controalelor comune. În cazul prezenței unui singur inspector, controlul nu poate fi început, iar persoana controlată este în drept să refuze accesul la obiect pentru inițierea controlului comun.

Art 21 Legea Privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №131 din 08.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului