Articolul 29 din Legea Privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător în Republica Moldova. Prescripţii emise şi sancţiuni applicate în temeiul procesului-verbal de control

(1) În cazul în care în cadrul controlului efectuat de organul de control se constată încălcări ale legislaţiei ce nu constituie infracțiuni, organul în cauză include în procesul-verbal de control o prescripţie privind înlăturarea acestor încălcări, conform limitelor stabilite la art. 5-1.

(1-1) În cazul prevăzut la art.28 alin.(9), organul respectiv include în procesul-verbal de control o prescripţie privind înlăturarea încălcărilor constatate, conform limitelor stabilite la art.5-1, şi o prescripţie privind restituirea prejudiciului pe care l-a stabilit ca fiind cauzat prin aceste încălcări.

(2) Prescripţia va stabili:

a) expres şi clar, încălcările comise de persoana supusă controlului cu referinţe directe la prevederile legale încălcate;

b) recomandări (indicaţii) privind înlăturarea încălcărilor şi natura recomandărilor;

c) prevederile normative în al căror temei au fost emise recomandările;

d) termenul în care urmează a fi înlăturate încălcările;

e) măsuri restrictive, după caz.

(3) - abrogat.

(4) Persoana supusă controlului este obligată să înlăture în termenul stabilit expres în prescripție încălcările indicate. Organul de control este obligat să stabilească termenul pentru îndeplinirea prescripției ținînd cont de complexitatea acțiunilor ce urmează a fi efectuate, de gradul de pericol al încălcărilor care necesită a fi înlăturate, de posibilitățile persoanei controlate de a îndeplini acțiunile prescrise, precum și de prescripțiile anterioare, emise în cazuri similare. Termenul de executare a prescripției nu poate fi mai mic de 30 de zile lucrătoare și mai mare de 90 de zile lucrătoare.

În cazul prevăzut la art.28 alin.(9), termenul de executare a prescripţiei nu poate depăşi 30 de zile. Termenul se calculează de la data înmînării contra semnătură sau de la data recepționării procesului-verbal de control de către persoana supusă controlului prin orice modalitate care permite organului de control confirmarea recepţionării.

(5) În termenul stabilit conform alin. (4), persoana supusă controlului va prezenta organului care a emis prescripţia confirmările de rigoare privind înlăturarea încălcărilor legislaţiei.

(6) - abrogat.

(7) În cazul în care persoana supusă controlului nu înlătură încălcările legislaţiei în termenul stabilit conform alin. (4), organul de control care a emis prescripţia, în funcţie de gradul de pericol constatat, conform limitelor stabilite la art. 51, poate emite altă prescripție, cu sau fără măsuri restrictive, și/sau poate aplica sancțiuni prevăzute de lege.

(8) În cazul în care inspectorul constată înlăturarea încălcărilor respective, persoana supusă controlului este liberată, total sau parţial, de sancţiunea de care era pasibilă conform legii.

(9) Prin derogare de la art. 32, în cazul existenţei unui pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor sau pentru ordinea publică ori în cazul în care a fost depistat un prejudiciu evident cauzat persoanelor terţe în urma încălcărilor, controlorul întocmeşte un proces-verbal de aplicare a sancţiunii imediat după emiterea actului de control şi/sau aplică măsuri corective în cazul produselor periculoase care prezintă un risc şi/sau nu corespund cerinţelor esenţiale stabilite în conformitate cu Legea privind supravegherea pieței.

(10) În cazul în care se constată înlăturarea încălcărilor de către persoana controlată, inspectorul face mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal de control. Dacă, în urma verificării, este necesară prescrierea suplimentară a unor măsuri sau constatarea contravenției, inspectorul întocmește un proces-verbal suplimentar, conex cu procesul-verbal de control inițial, îl completează cu mențiunea faptului verificării, cu date despre procesul-verbal de control inițial, constatările în urma verificării și măsurile aplicate. Procesul-verbal suplimentar este semnat de inspectori și de persoana controlată, se anexează la procesul-verbal de control inițial și se înregistrează în Registrul de stat al controalelor.

(11) Prin derogare de la alin.(7)–(10), în cazul şi în termenul indicat la art.28 alin.(9) şi (9-1), organul de control transmite organului de urmărire penală o sesizare privind identificarea semnelor unei componenţe de infracţiune, la care se anexează procesul-verbal de control şi materialele ce ţin de controlul în cauză. În procesul-verbal de control se face consemnarea privind neexecutarea prescripţiei stabilite şi despre restituirea sau nu a prejudiciului stabilit sau a contravalorii lui.

Art 29 Legea Privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №131 din 08.06.2012

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului