Articolul 12 din Legea Privind declararea voluntară și stimularea fiscală în Republica Moldova. Responsabilitatea subiecţilor declarării voluntare

(1) În cazul în care se constată că subiectul declarării voluntare, care a efectuat declararea voluntară a bunurilor conform prevederilor prezentei legi, se află în circumstanţele prevăzute la art. 1 alin. (3) şi/sau la art. 3 alin. (2)–(6), acesta iese de sub incidenţa garanţiilor prevăzute la art. 11, aplicîndu-i-se prevederile legislaţiei în modul general stabilit.

(2) În cazul în care se constată că subiectul declarării voluntare, care a efectuat declararea voluntară a bunurilor conform prevederilor prezentei legi, nu a declarat voluntar toate bunurile și nu a achitat la bugetul public naţional impozitele, taxele, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală aferente acestor bunuri, faţă de bunurile declarate nu se aplică garanţiile prevăzute la art. 11, iar faţă de persoană se vor aplica prevederile legislaţiei în modul general stabilit.

(3) Subiectul declarării voluntare îşi asumă pe propria răspundere că prin falsul în declaraţia prealabilă cu privire la declararea voluntară sau în notificarea cu privire la declararea voluntară a bunurilor este pasibil de răspundere penală.

(4) În cazul controalelor efectuate în conformitate cu prevederile capitolului 11-1 din titlul V al Codului fiscal la persoanele care au declarat voluntar bunuri, se pune în sarcina contribuabilului de a proba că cheltuielile efectuate după 1 ianuarie 2018, neacoperite de veniturile raportate în perioada respectivă, sînt finanțate din suma disponibilă la data de 1 ianuarie 2018 și/sau din suma mijloacelor bănești declarate voluntar.

Art 12 Legea Privind declararea voluntară și stimularea fiscală în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №180 din 26.07.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021